Koledar nosečnosti

 

 

»Moji prvi tedni z mamico – nepozabna izkušnja.«

 5.-8. gestacijski teden

Noseči ste, čestitamo!

Že tako zgodaj, kot v drugem mesecu nosečnosti, se začne razvijati dojenčkova glava z zametki za oči in ušesa. Formira se tudi srce, ki takoj začne biti. Proti koncu 8. tedna je vaš dojenček velik 1 cm in tehta 3 grame.

Takole razmišlja vaš dojenček

»Lahko ti povem, da trenutno rastem s takšno hitrostjo, da se še meni zdi strašljivo.

Vsak dan zraste nekaj novega. Konec meseca bom do neke mere izgledal že kot pravi majceni dojenček, perfektno opremljen z vsem, kar je značilno za človeka. Da, seveda moram pa še vedno pridobiti na proporcih.

Imam vtis, da se tebi zdi rahlo počasno vse skupaj. Danes si rahlo utrujena, kajne? In od časa do časa ti je slabo. Najbolje zate je, da si odpočiješ kjerkoli in kadarkoli je mogoče. Boš videla, v enem ali dveh mesecih boš ponovno v svoji top formi in boš ponovno bolje nadzorovala svoje razpoloženje.«

9.-12. gestacijski teden

Česa še ne moreš čutiti

Tvoj dojenček že premika nogice. Zdaj se oblikujeta nebo v ustih in pljučka. Začenjajo se razvijati zobje, nohti in spolni organi. Na koncu 12 tedna je nerojeni otročiček velik približno 7,5 cm in tehta približno 14 g. Zdaj bo na vrsti prvi pomembnejši ginekološki pregled, na katerem lahko s svojim pediatrom govoriš o pomembnih vprašanjih o poteku nosečnosti.

Dobro je, da obiščete materinsko šolo, kjer boste izvedeli marsikaj koristnega o nosečnosti, porodu in dojenčku.

Takole razmišlja vaš dojenček

»Jupi! Če bi me opazovala, bi bila gotovo ponosna name.

Narediti znam že veliko akrobacij. Lahko brcam z nogami (seveda tega še ne moreš čutiti), se pačiti in že znam našobiti ustnice. Konec koncev mora biti moj sesalni refleks perfektno razvit, ko pridem ven.

In kako je s tvojo telovadbo? Če še vedno telovadiš, je super, le ne pretiravaj. Ne pozabi, dva sva. Če se preveč zadihaš ali če ti močno bije srce, se jaz počutim enako. Če nisi prepričana kakšna telovadba in koliko telovadbe je dobro izvajati, je bolje da vprašaš ginekologa. Vendar navkljub vsemu velja, da bolje kot pripraviš svoje telo, lažje me boš nosila.«

13.-16. gestacijski teden

Prvi refleksi

Vaš dojenček zna že sestati svoj prst in potegovati za popkovino. Lahko že loči med sladkimi in grenkimi snovmi v plodovnici. Če močna svetloba zasveti proti trebuščku, si bo dojenček pokril oči. Zdaj je velik že približno 15 cm in je skoraj popolnoma razvit. Morda lahko že čutite njegove gibe.

V teh tednih vaš ginekolog že lahko določi dojenčkov spol.  

Takole razmišlja vaš dojenček

»Lahko vidiš, da postajam vse bolj občutljiv.

 Prejle, recimo, ko si stala pred lučko, da bi mojemu očku pokazala kako okrogla postajaš, sem mislil, da sem na zaslišanju. Svetloba na polno in direktno v moje oči! Hitro sem se obrnil stran. Vi odrasli ste včasih tako čudni…

Po drugi strani, pa so nekatere stvari, ki jih delaš zadnje čase naravnost čudovite! Nežno božanje in masiranje… Vem, da tega ne delaš zame, temveč da bi preprečila nastanek strij, ampak mi ni mar. Kar je pomembno, je da me nežno božaš.«

17.-20. gestacijski teden

Glasba v trebuščku

Vaš dojenček že reagira na glasbo in lahko natančno razlikuje med glasovi. Na koncu 5. meseca bi imel dojenček že možnost preživetja, če bi se predčasno rodil. In to kljub dejstvu, da je le 20 cm velik in pri 20. tednu tehta le 240g.

Nekatere ženske v teh tednih že izkusijo predčasne popadke. To naj vas ne vznemiri: to niso pravi porodni popadki, vaše telo se le zgodaj pripravlja na porod.

Takole razmišlja vaš dojenček

»hiks!

Ti povem, da me tole kolcanje kar malo premetava po trebuščku. Ni pa prehuda in prav gotovo se bo ponovilo.

Poleg tega tu neskončno uživam v tem trenutku. Še posebno, ker se moj sluh vsak dan izboljšuje. Včasih lahko celo ločim tvoj glas od ostalih, kadar vsi govorite na enkrat. Oh, to je lepo! Tu vedno zveniš najbolje!«

21.-24. gestacijski teden

Pospešena rast

V tem mesecu se je rast podvojila. Dojenčkove oči se odpirajo in zapirajo in začenja dihati. Stres in nemir lahko začuti bolj močno kot prej. Dojenček že zavzema pravilno pozicijo. Rokice počivajo na prsih in nogice so potegnjene gor.

Naš nasvet: med nosečnostjo pogosteje obiščite svojega zobozdravnika – priporočeno je vsaj 2x.

Takole razmišlja vaš dojenček

»Oh mamica, prosim!

Pohvalno je, da želiš svojemu šefu pokazati, da lahko še vedno popolnoma računa nate. Ampak, kaj pa jaz? In potem še ta nepotreben prepir s tvojimi kolegi… zame je to prav tako naporno, kot zate. V prihodnosti naju ne izpostavljaj več stresu, kot si naju zdaj, ker zdaj že prevzemam vse tvoje občutke. Kaj nisi opazila, kako jezno sem brcal v tvoj trebušček, da bi se spet pomirila?

Tudi moje delo je ta mesec kar zahtevno, saj moram ogromno zrasti in to lahko storim le, če imam dovolj počitka. Če te ponovno kaj tako razburi, le pusti, da gre mimo in pomisli na to kar je trenutno najbolj pomembno: in sicer samo name in nase. Potem se bova oba kmalu pomirila in počutila veliko bolje.«

25.-28. gestacijski teden

Tehtam že cel kilogram

Pri 25. tednu vaš dojenček tehta že 1000 g in je približno 23 cm velik. Na glasbo se premika v ritmu in reagira na božanje in na masažo trebuščka. Če je zunaj bučno ali če želi komunicirati, bo odločno brcal po trebuščku. Kmalu boste znali razbrati njegove signale. Zdaj je čas za obisk materinske šole. 

Takole razmišlja vaš dojenček

»Kakšen napor vršiš moji spalnici – trebuščku!

Seveda imam rad veselo vzdušje – ampak nekaj ti povem že zdaj: Ko pridem ven, hočem biti s tabo pred vsemi! Kakor blizu je mogoče. Najbolje, da poiščeš nekaj premikajočega zame, na primer zibko, ki bo postavljena zelo blizu tvoje postelje.

Verjetno si že opazila kako reagiram na vse kar se dogaja zunaj. Prosim nadaljuj z izbiro dobre glasbe in veliko me božaj. Konec koncev naju ločuje le trebušna stena in to ne več za dolgo!«

29.-32. gestacijski teden

Pravi mali človeček!

Če bi se vaš dojenček rodil zdaj, bi relativno z lahkoto preživel izven trebuščka. Koža že ima funkcijo regulacije toplote. V zvitem položaju je dojenček približno 38 cm velik in tehta približno 2 – 2,5 kg.

Okoli 29. tedna nosečnosti, je nosečnica veliko bolj zadihana, zato so pogosti počitki in zmeren tempo nujni.

Takole razmišlja vaš dojenček

»Mamica, tu postaja precej tesno.

Moj prej precej udoben domek je zdaj kot kakšna natlačena omara za obleke. Ne uspem se niti raztegniti več pošteno. Ne razumem, kaj je tukaj tako smešnega: »Poglej tukaj, koleno…« in »Kako lepo, tole je verjetno nogica!« To te slišim govoriti. Ne, da se ne znam pošaliti, ampak res nimam več prostora, da bi prasnil v smeh ali kaj takega.

Kakorkoli se boš odločila: Če sem iskren, mi je vseeno, če se odločiš roditi v vodi, na gugalnici za rojevanje ali doma. Pomembno je le, da se počutiš odlično in da bom lepo zdrsel ven po porodnem kanalu. Potem me lahko takoj vzameš v svoje roke.«  

33.-36. gestacijski teden

Rastem in čakam

Celo dojenčkovi prstki in nohtki so zdaj popolnoma razviti. Dojenček je pripravljen, da pride na svet. Proti koncu meseca se bo obrnil in bo ležal z glavo v medenični votlini. Zdaj ni več dolgo do poroda. Čas je za razmislek o naslednjem:

  • Koga bi imela rada ob sebi pri porodu?
  • Ali ima porodnišnica tako imenovani »rooming-in«, kjer je dojenček lahko poleg mamice v sobi?
  • Ali mi bodo pomagali pri dojenju, če ne bo šlo zlahka?

Porodniška se začne v 36. tednu nosečnosti. Zaposlene mamice imajo možnost, da grejo na porodniški dopust 28 dni pred predvidenim datumom poroda, ki ga določi ginekolog.

Takole razmišlja vaš dojenček

»Ali je res, da me želiš nositi v nosilki, takoj ko se rodim? Oh, mamica, to je čudovito!

Potem bom videl veliko sveta in bom lahko tako blizu tebe, kot sem zdaj. Ne pusti se prepričati drugače. Bolje je tako, da mi ne bo treba pogosto jokati, da bi me opazila. Poleg tega je veliko bolje za moje kolke, če sem posajen v nosilko. Da mamica, tako bova naredila: sprva bova skupaj, kolikor se bo le dalo.

Kot lahko vidiš, sem že skoraj bolj zunaj kot notri. Celo zdravnik tako pravi. Zelo se že veselim, da vaju spoznam." 

37.-40. gestacijski teden

V polni pripravljenosti!

Vaš dojenček zdaj leži z glavico navzdol v poziciji za porod. Zdaj je zaradi pomanjkanja prostora manj aktiven. Njegova velikost je približno 52 cm in njegova teža okrog 3,5 kg. V zadnjih dveh tednih pred porodom dojenček neha rasti.

Takole razmišlja vaš dojenček

»Iz nekega razloga v zadnjem času čutim potrebo po tem, da bi se obrnil.

A kar tako. In zdaj sem na svoji glavi in skoraj ne morem več nazaj. Zdravnika sem slišal, ko je rekel: »Dobro bo, če bo tako ostalo v prihodnje.« Je to za vas zunaj normalno? Tudi vi nihate z nogami v zrak cel dan? To bo zabavno, ko bom šel z vama na sprehod!

Razen tega sem povsem pripravljen na potovanje in že odštevam dneve. Seveda, je še veliko dela pred nama, ampak brez skrbi. Ne bo trajalo veliko dlje kot en dan. Vsaj tako je rekel očka, kajne? Najbolje, da pomisliš na to, da sva z vsakim popadkom bližje velikemu trenutku, ko me boš lahko prvič držala v rokah. Boš videla, vse bo tako enostavno, kot is si zamislila. Zdravnik in babice bodo tudi tam za naju…Imej pogum! Čudovita pustolovščina naju čaka!«