Resnice in zmote o palminem olju v mlečnih formulah

Palmino olje je eno izmed najpogosteje uporabljenih rastlinskih olj v prehranski industriji. V zadnjem času je pridobilo nekoliko nezaupanja s strani potrošnikov zaradi različnih medijskih poročil. Pogosto je omenjeno v kritikah zaradi uničevanja deževnega gozda v jugovzhodni Aziji za gojenje palm za pridobivanje olja.

Omenja se tudi, da se palmino olje uporablja zgolj zaradi nizke cene, hkrati so mnenja, da ima negativen vpliv na prehransko psihologijo in da naj bi bilo škodljivo za zdravje, saj se med predelavo/segrevanjem proizvajajo škodljive snovi.

Le redki potrošniki vedo, da se palmino olje v mlečnih formulah uporablja zaradi njegove pomembne hranilne vrednosti in da je obenem lahko zelo trajnostno, če je proizvedeno na ekološki, varen in pošten način.

Zakaj se uporablja palmino olje?

V mlečnih formulah se uporablja mešanica rastlinskih olj, da se čim bolj približamo razmerju maščobnih kislin v materinem mleku. Palmino olje je edino olje, ki je bogato s palmitinsko kislino (32-57%). Palmitinska kislina je prevladujoča nasičena maščobna kislina v materinem mleku (približno 26% vseh maščobnih kislin)1.

Da bi se čim bolj približali vzorcu maščobnih kislin v materinem mleku, je smiselno uporabiti palmino olje kot vir palmitinske kisline. Objavljeni članki (Lloyd B. et al. 1999)2 kažejo, da je zadostna vsebnost palmitinske kisline pomembna za dobro prenašanje mlečne formule oziroma primerno konsistenco blata (manj zelenega blata, manj tekočega blata).

1EFSA. The EFSA Journal 2014; 12(7):3760
2Lloyd B et al. Pediatrics 1999;103(1):e7
*RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil (okrogla miza o Trajnostnem palminem olju)

HiPP ekološko palmino olje – iz pravične in varne proizvodnje

HiPP ekološko palmino olje pridobivamo iz trajnostnih virov v Južni Afriki. Zaradi proizvodnje palminega olja za HiPP ostaja deževni gozd nespremenjen, saj proizvajalci pridelujejo le na obstoječih kmetijskih površinah, ki so na voljo. Palme za pridobivanje olja se ne gojijo v monokulturah temveč se ohranja biotska raznovrstnost. Gojijo se v tradicionalno gojenih nasadih - brez uporabe kemikalij. Kmetovanje za HiPP poteka na ekološki način s pomočjo manjših lokalnih kmetov (le 2 % palminega olja na svetu je ekološke kakovosti). Celoten potek kmetovanja temelji na osnovi treh certifikatov (certifikat za ekološko proizvodnjo, RSPO* certifikat, Rainforect Alliance CertifiedTM).

Uporaba palminega olja pri HiPPu

HiPP uporablja manjše vsebnosti palminega olja v izdelkih kjer je zaradi posebnih tehnoloških in prehranskih lastnosti to potrebno.

Na primer, da bi se čim bolj približali primerni sestavi in razmerju maščobnih kislin, v materinem mleku, je nujno potrebna mešanica rastlinskih olj. Uporabljamo mešanico repičnega, sončničnega in palminega olja. Palmovo olje je edino rastlinsko olje, ki je bogato s palmitinsko kislino zaradi česar je njegova uporaba najboljša izbira. Palmitinska kislina je glavna maščobna kislina v materinem mleku. Torej, da bi dosegli kompozicijo maščobnih kislin, ki je čim bližje modelu materinega mleka, uporabljamo palmino olje kot eno od komponent naših mlečnih formul.

Lahko ste prepričani, da uporabljamo le ekološko, varno in certificirano palmino olje. To pomeni, da ni uničen noben deževni gozd zaradi proizvajanja palminega olja za HiPP.

[pd 16/01, basic statement from prk 13-07-22]

Za zaključek lahko poudarimo, da HiPP mlečne formule vsebujejo palmino olje, da se čim bolj približamo spektru maščobnih kislin v materinem mleku. HiPP uporablja zgolj ekološko palmino olje, ki je varno, iz trajnostnih virov in najvišje kakovosti.

Palmino olje je pomembna sestavina v prehrani dojenčkov - v nasprotju s splošno prehrano. Le to ni "slabo" samo po sebi, ampak mora izvirati iz "pravih" virov!