Kaj pomeni za vašega dojenčka svet lanenega razkošja?

Na ta svet pridemo goli, na videz nebogljeni, predani v roke mami, katera nas je nosila v njenem trebuhu, telesu in nato ostalim kreatorjem našega življenja. To našo nežnost kaj hitro ovijemo v oblačila, dekice, polagamo na posteljo, počivalnike. Tako pride naša koža takoj po rojstvu v stik z njej do sedaj neznanimi materiali. Sama sem kot mama štirih otrok pred rojstvom in nosečnostjo pregledala vse reči od tega kakšno posteljico bomo kupili, ali imamo avto sedež, pa potem sem izbirala med “kjutkanimi” posteljninami, oblekice kupovala z očmi, izbirala blaga pralna sredstva, o sami tkanini pa priznam, nisem razmišljala, saj niti nisem dobro vedela, zakaj bi morala to razmišljati. Takrat, to je 20 let nazaj, še ni bilo toliko govora o trajnostnem vidiku, pa kljub temu, ta zavest se danes prebuja, ni pa še na nivoju, katerega bi si zaslužili mi vsi. 

Skozi moje sanje, sanje o tem, da bom imela enkrat trgovino s posteljnino, sem tako dolgo sanjala, da so za trenutek sanje odplavale, se oddaljile od mene, nato pa se vrnile močnejše, sem se povezala z lanom. In nastala je blagovna znamka FEK’s bedding, sestavljena iz priimkov moje sestavljene družine. Pri raziskovanju lanu sem ugotovila, da smo si lan in moja družina precej podobni. Tako kot lan kljubuje že leta vsem vremenskim vplivom, soncu, dežju, vetru, snegu in si na koncu dovoli preiti skozi dolgotrajen proces z veliko mero potrpežljivosti v prečudovito, zdravilno tkanino, tako se je kalila tudi moja zgodba. Skozi vzpone in padce, en zakon in zunajzakonska skupnost, katerih sad so štirje čudoviti otroci, sem postala močnejša, si upala slišati sanje in jih tako začeti živeti. 

Lanena krpica FEK's bedding je lahko karkoli; pogrinjek, brisačka, obkladek, ninica, ...

In tukaj je – FEK’s bedding, svet eko lanenega razkošja, svet lanene tkanine. "Zakaj LAN"? Sama sem se isto spraševala. Najprej sem si rekla, pa saj je LAN trd. Potem sem ga preizkusila in začuda – ta lan, iz katerega so narejeni izdelki naše blagovne znamke, je mehak, voljan, čudovit. Kako je to mogoče? Pa sem raziskovala dalje. Prišla sem do ugotovitve, da je mehkoba ali trdota lanene tkanine odvisna od njene obdelave oz predelave iz rastline v tkanino. Le-to vpliva tudi na vse ostale lastnosti lanu – zato me je to vodilo naprej do vprašanja – kako so stvari narejene in odgovor je zanimiv. Ni dovolj, da rečemo jaz imam lan, za lan je potrebno vedeti, tako kot za ostale stvari – kako je pridelan, obdelan. Tako kot hrana, katero jemo oz katero dajemo dojenčkom. Ali nam je vseeno kaj ponudimo našim malčkom? Tudi za hrano se je dobro vprašati kako je pridelano – od semena dalje in tukaj vam vso podporo za malčke nudi HiPP.

In ker nam ni vseeno, ker bi radi svetu povedali zakaj lan, bi strnila na kratko nekaj lastnosti lanu, katere vam bodo približale to čudovito tkanino.

Zanimivosti o lanu:

  • Človeška celica je sposobna popolnoma raztopiti laneno celico, zato lahko laneno tkanino “pojemo” (če ima vaš malček “ninico”, veste da v sebe vpija lastnosti te tkanine, zato naj nam bo mar, kakšna je ta “ninica”). Kot zanimivost naj povem, da so notranji šivi narejeni iz lanu.
  • LAN je odporen proti glivam in bakterijam (ubija tudi viruse)
  • LAN je odličen filter, kateri nas ščiti pred negativnimi sevanji, pred UV žarki, pred hrupom in pred prahom
  • Lanena tkanina je antistatična
  • LAN ima visoko zračno prepustnost, kar petrkat večjo od volne in 19x večjo od svile
  • LAN izredno dobro absorbira tekočino, katero oddaja še hitreje v ozračje, kar pomeni, da je ležišče vašega malčka, ko se zaradi intenzivnega delovanja možganov med spanjem poti, suho in daje odlično podporo za zdrav razvoj

Lahko bi še naštevali. Včasih me moja navdušenost nad lanom kar malce zanese. In ko nekaj začutim, delam to z užitkom in z užitkom predajam to navdušenje naprej. Naj bo to za prvič dovolj. Mene je lan prepričal, enostavno vem, da je zdravilen, vem, da mi nudi podporo. Ne nazadnje so tudi znanstveniki dokazali, da nas spanje na laneni posteljnini hitreje popelje do faze globokega spanja, v kateri se naše telo najhitreje regenerira. To pomeni, daje v podporo tudi mladim staršem, ki se zaradi ritma malčkov večkrat zbujajo. Pa naj bodo vsaj tisti delčki spanca kvalitetni. 

Ja, to je zgodba mojih sanj… lahko pa postane užitek vaših. 

Nataša, FEK’s bedding kreatorica

HiPP Paketek za otroka

Pridruži se HiPP BabyClubu, kjer te čakajo številne ugodnosti. Vsak član prejme HiPP paketek, glede na njegovo starost. Pripravili smo tudi novičke za starše o razvoju otroka, spletni fotonatečaj z nagradami, HiPP pobarvanke, ugodnosti pri naših spletnih partnerjih, najpogostejša imena dojenčkov in še kaj.

Prijavi se v HiPP BabyClub.