Predavanje: Prehrana prvih 1000 dni

Prehrana ZDAJ je pomembna za vedno!

Prehrana prvih 1000 dni ima največji vpliv na zdravje za celo življenje. Teh 1000 dni se začne z 270 dnevi nosečnosti in vključuje prvo in drugo otrokovo leto. Ker je prehrana v tem obdobju pomembna za zdravje za vedno, je vredno da se o njej pogovarjamo že pred zanositvijo oziroma najkasneje v nosečnosti. Znanstveniki so »prehransko programiranje« - kakor lahko rečemo temu vplivu s prehrano v zgodnjem obdobju preučevali še posebej v povezavi s tveganjem za razvoj bolezni kot je debelost, inzulinska rezistenca, diabetes, kardiovaskularne bolezni, astma in nekatere oblike raka. Tudi v obdobju po rojstvu lahko še zelo veliko naredimo za zdravje našega otroka in sicer z dojenjem. V Nemčiji je bila narejena študija1, ki je potrdila, da je dojenje povezano z znatnim zmanjšanjem debelosti v zgodnji šolski dobi. V kolikor dojenje ni mogoče, je potrebno izbrati mlečno formulo z znižano vsebnostjo beljakovin.

Ker je zdrava prehrana otrok naše poslanstvo, je HiPP za vas pripravil predavanje o prehrani prvih 1000 dni v sodelovanju z dr. Evgenom Benedikom, prehranskim svetovalcem iz Pediatrične klinike, UKC Ljubljana.

Vir: 1Koletzko B. et al. Long-Term Health Impact of Early Nutrition: The Power of Programming. Ann Nutr Metab. 2017; 70 (3): 161-169.

Preberi povzetek predavanja na temo Prehrana prvih 1000 dni. Predavanje je za nas pripravil dr. Evgen Benedik. Izpostavil je kar nekaj pomembnih dejstev, kot je izjemen vpliv prehrane na prehransko programiranje otroka, generalno pomanjkanje vitamina D, pomen dojenja in še kaj. Opozoril je na kaj je treba pri prehrani v času načrtovanja nosečnosti, v nosečnosti in pri uvajanju goste hrane še posebej paziti.

Preverite, tudi največji poznavalci prehrane boste verjetno presenečeni.