Meni

Intervju o HiPP ekološkem pečatu

Trend ekološke hrane se je močno razširil. Vendar, ali je ekološka hrana res garancija za zdravo prehrano? Vse od čokolade, do čipsa se danes sme imenovati ekološka hrana, če je v skladu z zakonskimi zahtevami.

Prof. Dr. Claus Hipp je vplival na ekološko kmetovanje v Nemčiji, kot nihče drug. On bi vam natančno rad pojasnil razliko med običajnimi ekološkimi izdelki in HiPP ekološko kakovostjo.

Imate svoj lasten ekološki pečat. Zakaj?

C. Hipp: Kot prvo, vse izhaja iz dolgoletne tradicije. Z ekološkim kmetovanjem smo začeli pred več kot 60-imi leti. Takrat ekološko kmetovanje ni bilo popularno. Mi smo šli v drugo smer, popolnoma prepričani v ekološko kmetovanje. S tem smo postavili nove standarde kakovosti otroške hrane. Gre za politiko kakovosti, ki zajema izbiro zemlje, sajenja, predelovanja in je prisotna v vsakem ekološkem HiPP kozarčku. 

Vendar, EU ekološki pečat prav tako predstavlja kakovost, kajne?

C. Hipp: Seveda. EU Uredba o ekološki pridelavi je dobra stvar. Prepoveduje uporabo kemično-sintetičnih škropiv in gnojil, genski inženiring ter uporabo umetnih barvil, konzervansov, arom in ojačevalcev okusa.   

Vendar, ali je potem vseeno potrebno, da uporabljate še dodaten ekološki pečat?

C. Hipp: Vsekakor. Standardni ekološki pečat je dober in pomemben. Vseeno, pa ta ne pokriva testiranja kakovosti ekoloških izdelkov, ko že zrastejo. Onesnaževala iz zraka, zemlje, iz sosednjih polj lahko še vseeno onesnažijo sadje, zelenjavo ali zrna, ki so bila posajena. V skladu s tem, določbe dopuščajo, sicer zelo nizko vsebnost pesticidov v otroški hrani. Pri HiPPu ni tako. Mi si prizadevamo za veliko nižje vsebnosti, kot jih dovoljuje zakon: to pomeni, da ne dovoljujemo ostankov onesnaževal in zato izvajamo celostne teste na najvišji tehnološki ravni. Le brezhibne ekološke surovine spravimo v kozarčke, ki prejmejo ekološki pečat.   

HiPP ekološki pečat predstavlja najvišje standarde čistosti. Kako je to danes še mogoče doseči?

C. Hipp: Preden začnemo, testiramo vzorec zemlje, da ugotovimo, če je določeno področje sploh primerno. Za najbolj primerna področja za gojenje različnih vrst zelenjave smo se že pred leti ekskluzivno dogovorili s pogodbo. Skozi desetletja smo pridobili posebna znanja o tem, kako pridelovati. Ekološke kmete podpiramo in z njimi tesno sodelujemo tudi med pridelovanjem. Ob dostavi pridelkov sprejmemo le tiste, ki izpolnjujejo stroge HiPP zahteve po čistosti, kar morajo dokazovati  laboratorijskimi testi.  

Kako natančne so vaše kontrole na onesnaževala?

C. Hipp: Delamo teste na več kot 1.000 onesnaževal, kar je daleč več kot zahteva zakon. Kozarček, ki ga kupite, je prešel več kot 260 kontrol. Naše zahteve so zagotovo strožje, kot zakonske. Z našo občutljivo merilno tehnologijo lahko izsledimo eno samo zrnce soli v 25 metrskem olimpijskem bazenu. HiPP je prostovoljno uvedel izredno stroge mejne vrednosti za vse trenutno znane nevarne snovi in onesnaževala. Kakorkoli, dragocen prispevek k čistosti imajo seveda naši ekološki kmetje sami: naše brezkompromisno stališče jim je znano že desetletja. Skupaj smo zavezani k najvišji možni kakovosti. In to od vsega začetka.