Meni

Naravno gojenje banan v Kostariki

Banane, ki jih v svojih izdelkih uporablja HiPP, gojijo v okviru HiPP-ovega projekta pravične trgovine v Kostariki. Tam približno tisoč malih kmetov iz avtonomne pokrajine Talamanka goji banane za HiPP, in to ne na plantažah, ampak neposredno v pragozdu in brez uporabe kakršnihkoli pesticidov.

Gojenje rastlin, kakršno je značilno za avtohtono prebivalstvo, pragozd ohranja v njegovem naravnem stanju in ne potrebuje nikakršnih umetnih nasadov. Vsaka rastlina stoji sama od sebe, daleč stran od ostalih, tako da se lahko širjenju bolezni ali glivičnim okužbam izognemo tako, da odstranimo tisto rastlino, ki je prizadeta, pesticidov pa se sploh ne uporabljamo. Na ta način zaščitimo in ohranjamo naravno okolje rastlin in živali.

Pod takšnimi pogoji tu še vedno rastejo tiste stare dobre banane sorte »Gros Michel«, kakršnih na velikih plantažah ni mogoče več gojiti. Banane Gros Michel so zelo dišeče in imajo odlično vsebnost sladkorja za uporabo v otroški hrani.

Zadnjih 20 let HiPP svoje banane pridobiva iz Kostarike, iz tega naravnega varstvenega območja, na katerem živita dve avtohtoni plemeni. HiPP je tam z malimi lokalnimi kmeti sklenil dolgoročne pogodbe in tako nase prevzel veliko družbeno odgovornost. Za veliko družinskih podjetij je ta zanesljiv vir dohodka velika prednost. Predvsem ženske so gonilna sila projekta gojenja banan, od katerega ima neposredne ali posredne koristi več kot 10.000 ljudi v regiji.