Otroška koža

Zakaj je otroška koža posebna?

Otroška koža je veliko tanjša kot koža odraslih, struktura zgornje plasti kože pa je ohlapnejša in manj odporna. Kožna bariera še ne ščiti tako dobro pred osnaževalci in koža je bolj občutljiva na okolje.

Naravni kislinski zaščitni sloj kože se pri novorojenčkih oblikuje šele po nekaj tednih in se tudi pri starejših otrocih regenerira precej počasneje kot pri odraslih. Ta sloj ima zelo pomembno funkcijo: varuje pred bakterijami in povzročitelji bolezni.

Zgornja plast kože pri otrocih vsebuje več vlage kot pri odraslih. Hkrati pa se proizvaja manj sebuma (Lojnice kože izločajo sebum, maščobno snov, ki ustvarja učinkovito bariero pred bakterijami.). To pomeni, da je koža dojenčkov in starejših otrok prekrita z zelo tanko plastjo vode in maščobe, zato se zlahka izsuši. Tudi zaščita pred mrazom in poškodbami je slabša.

Zakaj je pravzaprav priporočljiva uporaba izdelkov za nego otroške kože?

Po rojstvu se mora otroška koža hitro prilagoditi novemu okolju. Po več mesecih v amnionski tekočini se mora privaditi zraku in vplivom iz okolja.

Kar dolgo časa je veljalo, da je bolje, da na otroški koži ne uporabljamo nobenih izdelkov za umivanje in nego. Danes pa vemo, da umivanje samo z vodo otroško kožo izsuši. Ker pa je otroška koža zelo občutljiva, ne prenaša enakih izdelkov za nego kože kot koža odraslih ljudi.

Iz tega razloga smo v HiPPu razvili posebno linijo izdelkov za nego občutljive otroške kože, ki je popolnoma brez neželenih sestavin in upošteva vse posebne potrebe.