Alergija na hrano je povsem druga stvar kot intoleranca na hrano. Alergija na hrano je vedno povezana z odzivom imunskega sistema. Pri alergijah se imunski sistem z obrambno reakcijo odzove na določene substance (beljakovine), ki so za zdravega človeka neškodljive. Pogosto so že majhne količine (»sledi«) dovolj, da izzovejo reakcijo. Tipični alergijski simptomi so kihanje, kožni izpuščaji, srbečica, rdeče oči in zasoplost.
Pri intoleranci na hrano, za razliko od alergije, imunski sistem ni vpleten. Eden od vzrokov je lahko na primer premalo ali pomanjkanje aktivnosti prebavnih encimov v črevesju. To lahko vodi do različnih simptomov v prebavnem traktu po zaužitju določene vprašljive hrane. Pri tem je količina zaužite hrane zelo pomembna. Pri intoleranci telo tolerira majhne količine problematičnih živil za razliko od alergije.
Če zaužitje kravjega mleka povzroči reakcijo, je pomembno razlikovati med pravo alergijo na beljakovine kravjega mleka in laktozno intoleranco:
v primeru alergije na beljakovine kravjega mleka, se moramo kravjemu mleku popolnoma izogniti in se posvetovati z zdravnikom o alternativni, s kalcijem bogati prehrani.
V primeru laktozne intolerance za razliko, se mleko in mlečne izdelke lahko uživa – odvisno od stopnje intolerance. Nekateri ljudje lahko popijejo skodelico mleka ali nekaj jogurta brez težav, medtem ko drugi reagirajo že na neznatno količino. Pri laktozni intoleranci ima telo težavo razgraditi laktozo iz hrane. V teh primerih se priporoča izdelke brez laktoze.
V primeru suma na alergijo na beljakovine kravjega mleka ali na laktozno intoleranco, je pomembno, da se čim prej posvetujemo s pediatrom. Pediater bo podal zanesljivo diagnozo in vam pomagal z nasvetom.