Prva pomoč za vašega otroka na počitnicah

Na počitnice ne pozabite vzeti evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Za države izven EU boste potrebovali tudi formular za zdravstveno zavarovanje za tujino. Obisk zdravnika v tujini je lahko zelo drag, zato je priporočljivo, da vzamete dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino. Ne pozabite na knjižico o cepljenju!

Nevarnost opeklin

Vsaka opeklina, ne le da je neprijetna in boleča za vašega malčka, temveč tudi povečuje možnost za kožnega raka.

Drži to da: “Vaša koža nikoli ne pozabi”.

Tveganje za razvoj kožnega raka povečujejo ponavljajoče sončne opekline in pogosta izpostavljenost UV žarkom, še posebno v času otroka in najstnika. Eden od razlogov je ta, popravni mehanizmi za sončno inicirane poškodbe kože pri otrocih še niso polno razviti.

Koža je poškodovana že nekaj časa preden se sončna opeklina lahko vidi. Nevarnost resnih poškodb kože, kot je kožni rak je povečana že preden je vidno rdečenje kože.

Temu tveganju se izognite s pametnim izpostavljanjem soncu.

Če se opeklina vseeno pojavi:
Za lahke opekline uporabite obkladke z mrzlo vodo, razdedčenim črnim čajem ali pinjencem. Hladilni losjoni in kreme lahko prav tako omilijo bolečino. Nikoli ne uporabljajte mastnih ali oljnih krem! V resnih primerih (še posebno, če se pojavljajo v kombinaciji s simptomi, kot so bruhanje, tresavica ali vročina), morate otroka peljati k zdravniku.

Piki insektov

Na prizadete dele položite na kolobarje narezane čebulne rezine, hladite z mrzlo/ledeno vodo ali s proti-alergijskimi geli. V primeru pikov insektov v usta ali na predel grla, dajte vašemu otroku ledene kocke ali ledeno liziko za lizanje in takoj obiščite zdravnika.

Zaprtost

Zelo pogosto pomaga že nekaj žličk breskvinega, hruškinega ali mareličnega soka. Ti sadeži imajo mehčalen vpliv na blato. Na mehčanje blata deluje tudi sliva. HiPP jo ponuja samostojno HiPP Sliva ali v kombinaciji s hruško HiPP Hruške-slive-črni ribez. Poskrbite, da vaš otrok dobi dovolj tekočine. Pri prebavi pomaga tudi gibanje in nežna masaža. V bolj trdovratnih primerih vprašajte za nasvet vašega pediatra.

Set prve pomoči

Te stvari potrebujete s seboj:

  • Termometer in svečke proti vročini
  • Rehidracijsko raztopino v primeru driske
  • Material za povijanje, obliže, pinceto
  • Sredstvo za dezinficiranje ran, gel/mazilo ob piku insektov in ob opeklinah
  • Kakršnokoli zdravilo, ki ga vaš dojenček potrebuje.

Set prve pomoči imejte v vaši ročni prtljagi!