Od kod prihajajo naši ekološki mandlji? Kje in kako jih gojijo?

Mandljevci, drevesa, ki v divji obliki rastejo tudi v naravi, so značilni za predel Sredozemlja, kjer jih ljudje gojijo že od nekdaj. Mandlji za olje, ki ga uporablja HiPP, prihajajo iz Španije. Naši mandljevci rastejo na sredozemski obali, na območju, imenovanem Costa Blanca, v španski pokrajini Alicante, kjer je podnebje ravno pravšnje. Mandljevci se gojijo skladno s predpisi in določili ekološke pridelave (v skladu z Uredbo Sveta (ES) št. 834/2007 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov).

Kako pridobivamo naše ekološko mandljevo olje?

Naše ekološko mandljevo olje pridobivamo iz zrelih, sladkih mandljev, tako imenovanih »pinchados«. V Španiji zrele mandlje oberejo avgusta, nato pa jih prepeljejo v Nemčijo. Izberemo le najboljše plodove, olje pa nato pridobimo s hladnim stiskanjem s pomočjo stiskalnice. Neželene beljakovinske elemente izločimo s filtriranjem. Celoten postopek čiščenja je nujno potreben, saj zagotavlja trajno kakovost in varnost izdelkov.

Zakaj je ekološko mandljevo olje tako zelo kakovostno?

Mandljevo olje je eno najbolj cenjenih in najdražjih olj za nego kože. Vsebnost olja v mandljih je med 50 in 55 %. Mandljevo olje je svetlo rumene barve, precej redko in ima značilen blag vonj ter okus. Zaradi svoje sestave sodi med najbolj cenjena olja za nego kože in se ponaša s številnimi zelo koristnimi lastnostmi: je naravno bogato z mono- in polinenasičenimi maščobnimi kislinami (> 90 %), ki kožo zelo dobro negujejo in ščitijo. V mandljevem olju je še posebej visok odstotek oleinske kisline (~70 %), sledi pa ji linolna kislina (> 20 %), ki pozitivno deluje na kožo. γ-linolenska kislina ima zelo pozitiven učinek na suho kožo. Mandljevo olje vsebuje tudi naravni vitamin E (tokoferol), ki kot antioksidant (lovilec prostih radikalov) kožo varuje pred zunanjimi vplivi.

Zakaj je ekološko mandljevo olje tako zelo primerno za nego otroške kože?

Mandljevo olje je po svoji učinkovitost pri uporabi v kozmetiki in po blagodejnih lastnosti za nego kože znano že stoletja. Za zelo učinkovito se je izkazalo pri negi otroške kože, saj jo občutljiva in suha koža še posebej dobro prenaša, olje pa kožo tudi oskrbuje z maščobo. Mandljevo olje je v primerjavi z drugimi učinkovinami neprimerno bolj blago in ne draži kože. Prav zato in tudi, ker ima zelo blagodejen in hranljiv učinek, ga  za nego dojenčkove kože pogosto priporočajo patronažne medicinske sestre. Je odlična izbira tudi kot masažno olje, saj kožo naredi res zelo mehko.