Poskrbite, da boste dovolj pili

Vaše telo potrebuje veliko tekočine

Poskrbite za to, da boste dovolj pili, med nosečnostjo telo namreč še posebej potrebuje vodo, ne le za prenos snovi, temveč tudi za tvorjenje dodatne krvi in plodovnice ter posledično za hranjenje še nerojenega otroka. Priporočljive so pijače kot so voda, sadni sokovi mešani z vodo, zelenjavni sokovi, ter sadni in zeliščni čaji.

Zakaj ne bi poskusili HiPP-ovih sadnih sokov, ki jih lahko razredčite in zmešane z gazirano vodo (mineralno vodo) – v razmerju 1 : 2 – pijete kot blago gaziran sadni napitek.

Pijača, ki se je izogibajte

Med nosečnostjo se je priporočljivo izogibati pitju sadnih napitkov in limonade z dodanim sladkorjem, vsebujejo namreč nepotrebne skrite kalorije. Poleg tega pa je zaradi zdravja vašega otroka bistvenega pomena, da se popolnoma odpoveste alkoholu.

Če je to le mogoče, je potrebno tudi pitje prave kave in črnega čaja zmanjšati na največ 2-3 skodelice na dan, saj ima prevelika količina kofeina lahko škodljive posledice za mamo in otroka. Namesto tega je bolje piti kavo brez kofeina ali okusne zeliščne čaje.

Čeprav ne čutite potrebe po pitju, potrebujete tekočino

Uporabni nasveti za tiste, ki ne uspejo popiti dovolj. Pitje je pogosto le stvar navade – včasih na to preprosto pozabimo. Poskusite in pijačo vsak dan znova uživajte ob istem času dneva, na primer takoj zjutraj, v času kosila ali popoldanske malice.

Tudi, če se vam zdi, da sploh niste žejni, tekočino potrebujete. Zato imejte ves čas pri roki steklenico mineralne vode ali lonček čaja, bodisi na pisalni ali kuhinjski mizi. In ne pozabite: v času dojenje se bo količina tekočine, ki jo vaše telo potrebuje, še dodatno povečala.

Dnevne potrebe po tekočini

  Ženske, ki niso noseče Nosečnice Doječe mamice
Pijače 1410 ml 1470 ml 1710 ml
Gosta hrana 860 ml 890 ml 1000 ml
Skupaj 2270 ml 2360 ml 2710 ml
Povečane potrebe   +90 ml +440 ml