Na kaj moramo biti pozorni pri dojenju?

Dojenje je najbolj naravna prehrana za vašega dojenčka. Vendar tako kot se moramo za porod naučiti pravilnih tehnik dihanja, tako se moramo naučiti pravilnega dojenja. Če vas karkoli skrbi glede dojenja, prosite za pomoč patronažno medicinsko sestro, ki vas obišče na domu.

Patronažne medicinske sestre so usposobljene za pomoč mamicam po porodu tudi glede dojenja. Prvi obisk patronažne medicinske sestre je v roku 24 ur od prihoda domov. Dobro je, da novice o prihodu domov sporočite v zdravstveni dom, ki je odgovoren za vaše področje. 

Pomembno:

  • Pristavite svojega dojenčka, ko je lačen. Vsako dojenje daje signal mlečnim žlezam za proizvodnjo mleka. Na takšen način dosežemo zadostno količino mleka glede na njegove potrebe.
  • Vedno naj dojenček najprej izprazni eno dojko: ko je dojka že skoraj prazna se vsebnost maščobe v mleku poviša. Vaš dojenček potrebuje to polno kalorično mleko za pridobivanje teže. Vedno ponudite drugo dojko zatem.
  • Bodite previdni, da dojenček ni prisesan na bradavico, ko ni lačen – nepravilno sesanje lahko privede do bolečine – res ponudite dojko le, ko je dojenček lačen. Pri pravilnem dojenju, mora dojenček poleg bradavice zajeti tudi večji del kolobarja.
  • Dojenčka ne vlecite stran od dojke – lahko je zelo boleče. Med usta in bradavico vstavite mezinček, da se sprosti nastali vakum. Nato lahko dojenčka enostavno odstavite z dojke.