Govorica telesa

Dojenčki še ne znajo govoriti, a jim gre izražanje njihovih potreb zelo dobro preko govorice telesa. Torej kaj pomeni, če dojenčki mencajo ali brcajo z nogami?

Usta

Smeječ ali nasmihajoč se otrok: ta signal je skoraj nemogoče interpretirati napačno. Ko se dojenčki smejijo, so veseli in zadovoljni. Dojenčki ne potrebujejo posebnega razloga za srečo. Ko se vaš otročiček smeji, vam sporoča, da se ima zelo dobro.

Ko otroci cmakajo z ustnicami ali sesajo prste, so pogosto lačni. Če ste otroka pravkar nahranili in če ne kaže drugih znakov lakote, se morda s sesanjem preprosto skuša pomiriti, kar je instinktivni refeks številnih malčkov.

Oči

Ko vam vaš dojenček nameni pogled z velikimi, okroglimi očmi, vam skuša povedati naslednje; starši hitro spoznajo, če je njihov dojenček z velikimi očmi izjemno pozoren, zelo vesel, prestrašen ali presenečen. Ko otrokove oči izgledajo majhno, z napol priprtimi vekami je mogoče, da se dolgočasijo ali da so utrujeni.

Dvignjene obrvi sporočajo, da je dojenček presenečen. Gubice okoli oči in na čelu lahko sporočajo, da se otrok ne počuti dobro.

Ko imajo otroci rahlo »steklen« pogled, so v stanju izklapljanja in sproščanja in verjetno želijo nekaj miru in tišine.

Roke in noge

Otroci, ki zelo ploskajo z rokami in brcajo z nogami, lahko to delajo iz več razlogov. Da bi si znali te znake pravilno interpretirati, moramo opazovati kaj drugega še počne otrok. Včasih otroci tako migajo, da pridobijo vašo pozornost, da bi se igrali z njimi.

Če dojenčki brundajo med brcanjem in se zdijo nenavadno nemirni, je to lahko znak, da jih nekaj moti, na primer vetrovi ali kolike. Dojenčki, ki se smejijo in poskakujejo med brcanjem, preprosto izražajo svojo čisto veselje do življenja!

Dojenčkova govorica telesa je edinstvena in se je ne da vedno jasno interpretirati. Kakorkoli, ko starši bolje spoznajo svoje otroke, znajo signale svojega dojenčka pravilno razbrati in vejo kaj jim ta skuša povedati.