Kdaj bo moj dojenček začel spati celo noč?

Čas pri katerem bo dojenček prespal celo noč se od posameznika do posameznika zelo razlikuje. Najboljši način za vas kot starš, da uvedete zdrave spalne navade je, da se odzivate na specifične potrebe vašega otroka.

Od šestega meseca dalje dojenčki ne potrebujejo več hrane ponoči, ker se pri tej starosti pri zdravih otrocih ritem za lakoto in sitost popolnoma premakne na dnevni čas. Kratke epizode prebujanja, so seveda še vedno normalne. Idealno je, da vaš dojenček hitro sam od sebe zaspi nazaj. 

Veliko vzrokov je lahko za dojenčkovo nočno prebujanje

Zapomnite si, da ima lahko prebujanje in jok ponoči veliko različnih vzrokov. Poleg lakote, žeje in polne pleničke, so lahko tudi drugi razlogi – kot so rast zobk, obdobja intenzivne rasti, odzivi na učinke pestrega dne. Vse to lahko povzroči, da otrok razvije nenavadne spalne navade: prebujanje, čebljanje ali zahtevanje ponovnega dojenja/stekleničke. Nekateri dojenčki jokajo in kričijo, ker potrebujejo nežnost ali preprosto, da s sebe izjokajo napetost. Na žalost tu ni čarobne paličice, s katero bi pomahali in naučili dojenčka prespati celo noč. Lahko se zgodi tudi, da se začne dojenček, ki je prej že prespal celo noč nenadoma ponovno prebujati. To je običajno le krajša faza, ki bo hitro minila.

Pomembno je, da dosledno sledite dnevni rutini

Pomembno je, da z rednimi obroki, časom za spanje in ostalimi aktivnostmi, kot je spanje dosledno sledite dnevni rutini. Redna večerna rutina, kot je kopanje, hranjenje, pravljica za lahko noč ali uspavanka, bo vedno ustvarila mirno vzdušje.

Potrebna je potrpežljivost

Ne izgubite potrpljenja, če vaš malček ne razvije rednih spalnih navad takoj. Pri tem ni čarobnega trika, ki bi pomagal. Ne morete nadzorovati malčkovega spanja. Kar lahko naredite je, da dojenčku pomagate ujeti ritem in razviti zdrave spalne navade. Ne izgubite poguma, če vam drugi starši govorijo, da njihovi že prespijo celo noč. Pojem, da dojenček prespi celo noč, je zelo relativen, ker se ga uporablja tudi za dojenčke, ki spijo le od pol noči do petih ali šestih zjutraj. Starši malih otrok morajo biti pripravljeni na to, da bo njihovo spanje v prvih 3 – do 4-ih letih večkrat prekinjeno.