Moj dojenček je pogosto zaprt

Dojenčki običajno iztrebljajo 2-3krat na dan, čeprav je pri vsakem posamezniku to zelo različno. Nekateri dojenčki iztrebljajo večkrat na dan, nekateri le enkrat v petih dneh. Za zaprtost gre takrat, kadar je blato vašega dojenčka trdo, ko dojenček iztreblja le enkrat tedensko in ko to zanj predstavlja napor.

Pomembno: kadar ima vaš dojenček ponavljajoče prebavne težave, je dobro da o tem govorite z vašim pediatrom.

Zaprtost pri hranjenju le z mlečno formulo

V kolikor je vaš dojenček hranjen le z mlečno formulo, preverite, če uporabljate pravo količino mlečnega prahu in vode in če uporabljate le priloženo merico. Vaš dojenček bo dobil dovolj tekočine le, če boste upoštevali pravo razmerje med mlečnim prahom in vodo.

Če je vaš dojenček nagnjen k temu, da ima trdo blato, se lahko uporaba naše mlečne formule HiPP Combiotic® izkaže kot prednost. HiPP Combiotic® formula poleg ostalih sestavin vsebuje pomembne prehranske vlaknine (GOS iz laktoze). Te prehranske vlaknine pomagajo sproščati prebavo in mehčati blato. Materino mleko tudi vsebuje naravne prehranske vlaknine – to je eden od razlogov, zakaj imajo dojeni dojenčki navadno mehkejše blato v primerjavi s tistimi hranjenimi po stekleničkah.

Poskrbite, da se vaš dojenček dovolj giba, kajti prevračanje in brcanje tudi stimulira prebavo. Lahko pomaga tudi telovadba za dojenčke, pa še zabavno je! 

Nežno trepljate in v smeri urinega kazalca masirajte dojenčkov trebušček.

Zaprtost ob uvajanju goste hrane

Ko uvajamo gosto hrano, blato pogosto postane trše in dojenčki ga ne odvajajo tako pogosto. Normalno je da morajo občasno pritisniti malo bolj. Dokler vaš dojenček ne joka in ga ne boli, vam ni treba skrbeti.

Izločanje se običajno čez nekaj časa uravnava samo in prebavni sistem se navadi na novo hrano.

Za mehčanje blata, lahko pomagajo naslednji nasveti:

  • Poskrbite, da vaš otrok dovolj popije. Nekaj čaja ali sadnega soka, ki ima učinek na mehčanje blata (npr.: HiPP Jabolčni sok) med obroki pogosto olajša problem z zaprtostjo.
  • Otroku ponudite tisto hrano, ki mehča blato, kot je npr.: “HiPP Jabolko” ali obroke s polnovrednimi žiti (polnovredne sadne kašice, Sadje in žita).
  • Na prebavo vpliva tudi gibanje ali nežna masaža. Vašemu dojenčku ponudite dovolj možnosti za gibanje. To sprošča mišice in stimulira prebavo.

Pomembno: če so težave s prebavo dlje časa, se posvetujte s pediatrom.