Trajnostna embalaža izdelkov HiPP

Predelava odpadkov – kaj se pravzaprav zgodi z našimi odpadki?

Odpadki so nepravilno odvržen reciklabilen material. Ostanki odpadkov se v veliki meri sežigajo in s tem reciklirajo na najboljši možen način, saj lahko sežigalnice odpadkov proizvajajo toploto za okoliška gospodinjstva in zgradbe (daljinsko ogrevanje).

Materiale, ki jih je moč reciklirati, je treba zbirati ločeno in sortirati, kar omogoča njihovo recikliranje. To pomeni, da lahko tako pridobljene surovine na primer uporabimo kot osnovo za nove vrečke za smeti, cvetlične lončke in nakupovalne košare. V idealnem primeru se uporabljajo tudi za izdelavo novega embalažnega materiala. Čim bolj pazljivi in natančni so potrošniki pri ločevanju različnih delov embalaže (npr. odstranijo pokrov iz aluminijaste folije z jogurtovih lončkov), tem bolje je embalažo mogoče reciklirati.

Kaj pomeni reciklabilnost in zakaj je pomembna?

Večja kot je reciklabilnost embalaže, večja količina le-te se lahko po odlaganju ponovno uporabi. Visoka reciklabilnost je pogoj za proizvodnjo recikliranega materiala, hkrati pa tudi osnova za dobro krožno gospodarstvo. 

V povprečju je mogoče reciklirati 90 % embalaže izdelkov HiPP Babysanft. 

Zakaj HiPPova embalaža nima 100-odstotne stopnje reciklabilnosti?

Obstajajo nekatere nepogrešljive snovi, kot so tiskarske barve in lepila, ki ovirajo proces recikliranja. Zaradi določenih potrebnih kompozitnih materialov je 100-odstotna reciklabilnost pravzaprav nemogoča. Samo prozorna in nepotiskana embalaža ima 100-odstotno stopnjo reciklabilnosti. Vendar tovrstna embalaža ne bi zagotavljala potrebne UV-zaščite za občutljivo vsebino. Stopnja reciklabilnosti naše embalaže je torej visoka toliko, kot to dopušča proizvodni proces in posamezni izdelki. Embalaža našega olja za nego kože dojenčkov ima na primer 99-odstotno stopnjo reciklabilnosti, saj sta pokrovček in steklenička izdelana iz istega materiala.

Kaj pravzaprav je recikliran material? Od kod prihaja in kako se lahko uporablja?

Najbolj znan recikliran material je verjetno recikliran papir. Recikliran material je torej produkt reciklažnega procesa. Tudi plastika je eden od materialov, ki jih je pogosto mogoče reciklirati. Vendar pa te reciklirane plastike ni mogoče uporabiti za izdelavo nove embalaže za živila, ker ne bi izpolnjevala potrebnih zahtev glede »čistoče«. 

Ko gre za steklo in aluminij, pa je situacija drugačna. Reciklirano steklo ali aluminij se lahko brez pomislekov uporabita za izdelavo nove embalaže za živila, saj sta tekom reciklažnega procesa obdelana pri zelo visoki temperaturi, kar izloči morebitne nečistoče.

Zakaj reciklirane plastike ne uporabljamo za izdelavo nove embalaže?

Reciklirano steklo že uporabljamo v embalažnih materialih, ki pridejo v stik z živili, kot so na primer kozarčki za otroško hrano. Kakovost in varnost embalaže in uporabljenih embalažnih materialov sta za HiPP zelo pomembni, saj sta dobro počutje in varnost dojenčkov in malčkov naša prednostna naloga. 

Glede na to, da najnovejša tehnologija ločevanja, drobljenja in pranja odpadne plastike ne zagotavlja dovolj visoke kakovosti materiala, uporaba reciklirane plastike v embalaži za dojenčke in malčke, ki pride v stik s hrano, za HiPP ne pride v poštev. 

Recikliran material je kakovosten oziroma dober le toliko, kot so dobri uporabljeni odpadni materiali. Zbiranje odpadne plastike trenutno ne razlikuje med embalažo za živila in embalažo za zdravila, detergente, motorna olja ipd., kar pomeni, da se plastike ne ločuje po izvoru ali čistosti, temveč le po vrsti plastike. 

Vsekakor pa v podjetju HiPP nenehno preverjamo uporabnost reciklirane plastike za embalažo naše linije izdelkov za nego kože. 

Zakaj je recikliran material premieren za izdelavo transportnih škatel?

Reciklirane materiale v HiPPu uporabljamo za izdelavo transportnih škatel, kadar le-ti ne pridejo v neposredni stik z vsebino izdelka. Škatle naših izdelkov za nego kože so sestavljene iz vsaj 80 % recikliranega papirja.