Carski rez – drugačen način otrokovega rojstva

Lepi, a včasih tudi precej naporni tedni nosečnosti se končajo z otrokovim rojstvom. Verjetno se vsaki bodoči mamici glede tega po glavi plete veliko najrazličnejših misli. Prav gotovo si želite, da bo porod potekal normalno, upate, da bo vse v najlepšem redu in da boste na koncu polni sreče v naročju držali svojega dojenčka. Zaradi zdravstvenih zapletov pred ali med porodom pa je včasih nujen porod s carskim rezom. 

Carski rez v Sloveniji

Delež porodov s carskim rezom je v Sloveniji trenutno dobrih 20 % (Eurostat, 2016) in trend še narašča, kar dokazuje, da dandanes s carskim rezom rodi veliko več žensk kot pred desetimi leti. Hkrati pa tovrstne statistike kažejo tudi, da mamice v izkušnji carskega reza niso več osamljene in da je deljenje izkušenj torej možno, pa tudi potrebno. 

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) si prizadeva za zmanjšanje števila carskih rezov, za uporabo čim manj invazivnih metod pri tovrstnem porodu in za zagotavljanje celovite oskrbe porodnic po carskem rezu. Po podatkih SZO je 10 do 15 % porodov s carskim rezom medicinsko upravičenih.

Carski rez na željo nosečnice, ki ji olajša sam porod, ni med medicinsko relevantnimi razlogi za ta operativni poseg in v Sloveniji ni možen.

Načrtovani in nenačrtovani carski rez

Razlogi za carski rez so zelo različni, v vsakem primeru pa naj bi bil cilj varovanje zdravja otroka in matere ter preprečitev morebitnih daljnosežnih zdravstvenih posledic. V redkih primerih lahko med vaginalnim porodom akutno pomanjkanje kisika v maternici predstavlja tveganje za otrokovo zdravje. V hujših primerih lahko pri otroku posledično pride do življenjsko nevarnih organskih možganskih okvar ali motenj v razvoju pozneje v življenju. Tudi pri porodnici lahko pride do zapletov med porodom, pri katerih je treba čim prej ukrepati. 

Izkušnje in dojemanje mamic pa so tako raznolike kot sami razlogi, zaradi katerih je carski rez sploh potreben. Vsaka posamezna situacija je edinstvena in je ni mogoče primerjati z drugimi. Tudi vsaka porodnica se počuti drugače in ima drugačen bolečinski prag. In kot bodoča mamica seveda nikoli ne mislite le nase, saj imate ves čas v mislih tudi dobro počutje in dobrobit vašega otroka. Zato je še posebej pomembno, da je za vas dobro poskrbljeno in da ste pripravljeni in informirani glede poroda s kirurškim posegom, ki vas čaka. 

Carski rez ni vedno načrtovan. V primeru neposredne življenjske nevarnosti za mater ali otroka je potrebno takojšnje ukrepanje porodne ekipe. V takšni situaciji je carski rez pogosto neizogiben, zato je priporočljivo, da se bodoči starši med nosečnostjo seznanijo tudi s tem načinom poroda. Najbolje je, da se glede tega posvetujete z babico in zdravnikom ter ju povprašate glede vsega, kar vas zanima. S pomočjo odgovorov boste lažje razumeli vse podrobnosti. 

Zgodovinsko ozadje – zakaj se poseg sploh imenuje carski rez?

Morda ste se kdaj že spraševali, od kod sploh izhaja izraz carski rez. R​imski učenjak Plinij Starejši je znamenitega rimskega državnika Julija Cezarja opisal kot »ab utero caeso«, kar pomeni »izrezan iz maternice«. 

Za porod s pomočjo kirurškega posega se še danes uporablja izraz carski rez. Ker naj bi bil Julij Cezar prvi, ki se je rodil na ta način, je bil tudi kot prvi poimenovan Cezar. 

Carski rez ali vaginalni porod?

Skozi celotno nosečnost vas in vašega otroka redno pregleduje izbrani ginekolog, nadzoruje in spremlja pa babica. Vsi zdravniški pregledi in preiskave služijo zdravju nosečnice in naravnemu razvoju nerojenega otroka, hkrati pa so tudi ključnega pomena za načrtovanje poroda in otrokovega rojstva. To še posebej velja v zadnjih tednih nosečnosti, ko je predvideni rok poroda vse bližje. 

Porod naj bi za vas in vašega otroka potekal čim bolj nežno in umirjeno. Na porod ste se pripravljali tekom nosečnosti in se v sklopu tečaja predporodne priprave naučili tudi, kako na učinkovit način obvladovati porodne bolečine in ohranjati moč. 

V določenih okoliščinah pa je ukrepanje, npr. v obliki kirurškega posega, nujno potrebno. Pri tem razlikujemo med absolutno nujnostjo in relativno nujnostjo. V primeru absolutne nujnosti, ko govorimo o absolutnih indikacijah, je carski rez neizogiben. Relativna nujnost pa porodničarju in babici daje manevrski prostor, da otroka kljub vsemu na svet pospremita po naravni poti.

Pri odločanju za ali proti carskemu rezu porodno osebje skrbno pretehta vsa tveganja, prednosti in slabosti, ter tako sprejme odločitev, ki je smiselna za vse. 

Razlogi za carski rez

Med najpogostejšimi razlogi, zaradi katerih je carski rez nujno potreben, so: 

 • Prečna lega ali medenična vstava otroka, pri kateri je otrokova glava zgoraj, zadnjica ali nogice pa usmerjene proti izhodu iz maternice.
 • Prepočasen ali odsoten napredek poroda.
 • Življenjsko nevarne spremembe srčnega utripa ploda med porodom.
 • Prolaps (izpad) popkovnice ali zavita popkovnica, ki vodi do neizbežnega pomanjkanja kisika pri otroku.
 • Večplodna nosečnost, pri čemer se pri dvoplodni nosečnosti otroka lahko rodita tudi po naravni poti.
 • Bakterijske okužbe v maternici.
 • Kadar je znana resna malformacija ploda.
 • Kadar obstaja sum na raztrganje maternice med porodom.
 • Hud primer povečanega krvnega tlaka v nosečnosti (sindrom HELLP).
 • Akutno poslabšanje metaboličnega stanja otroka.
 • Prezgodnji odstop posteljice, kar pomeni, da otrok ne dobi več dovolj kisika, na primer v primeru nesreče ali padca nosečnice. 

Poleg vsega naštetega pa obstajajo še zelo individualni oziroma osebni razlogi za carski rez.

Priprava na carski rez

Obstaja razlika med načrtovanim (elektivnim) in nenačrtovanim (urgentnim) carskim rezom. Medtem ko se kot starši na načrtovani carski rez lahko dobro pripravite, pa je to pri urgentnem carskem rezu mogoče le v omejenem obsegu ali sploh ne. 

Pri načrtovanem posegu (tj. elektivnem carskem rezu), je že vnaprej jasno, da se bo vaš otrok rodil s pomočjo operativnega posega, ki ga opravi pristojni zdravnik iz zdravstvenih razlogov. 

Pred elektivnim carskim rezom boste prebrali in podpisali dokument, ki v besedi in sliki pojasnjuje poseg in možna tveganja. Jezik v tem informativnem dokumentu je na splošno lahko razumljiv tudi medicinskim laikom, kljub temu pa vsebuje določene medicinske izraze. Kirurška ekipa lahko nato določi datum carskega reza in rojstva vašega otroka v okviru porodnišničnega urnika. 

Tudi če želite svojega otroka roditi po naravni poti, je osnovno razumevanje carskega reza kljub temu potrebno. Lahko se zgodi, da je treba nenačrtovan carski rez ali v redkih primerih celo urgentni carski rez opraviti tudi med vaginalnim porodom. 

Prednost elektivnega oziroma načrtovanega carskega reza je, da lahko zdravnika in babico vprašate vse, kar vas zanima. To vam bo pomagalo pri premagovanju straha pred carskim rezom ali preprečilo, da bi strah sploh začutili. 

Najboljši nasveti za pripravo na carski rez

 • Vse prejete informacije si v miru in tišini preberite doma.
 • Ob naslednji priložnosti zdravnika vprašajte, če česa ne razumete popolnoma.
 • Zdravstveno osebje naj vam razloži in prevede vse medicinske izraze.
 • Vključite tudi svojega partnerja – gotovo tudi njega marsikaj zanima in potrebuje informacije, da bo miren. Podpirajta drug drugega.
 • Po izkušnjah povprašajte druge pare, katerih otrok je bil rojen s carskim rezom.
 • Zapišite si vse želje, ki bi jih radi zaupali zdravniku, babici in kirurški ekipi. Navsezadnje je rojstvo vašega otroka s carskim rezom edinstvena izkušnja.
 • Za uspešen začetek dojenja si izrecno zaželite, da vam otroka takoj položijo na dojko (še pred prvim fizičnim pregledom po rojstvu).
 • Pripravite vse svoje zdravstvene dokumente za anesteziologa. Natančna anamneza zmanjša tveganja, povezana z anestezijo.

Kako po carskem rezu

Kako dolgo morate po carskem rezu ostati v bolnišnici, odloči pristojni zdravnik glede na vaše zdravstveno stanje. Vlogo pa pri zdravnikovi presoji igra tudi prilagoditev vašega dojenčka na zunanji svet in njegov razvoj. V povprečju ženske po carskem rezu v bolnišnici ostanejo tri do sedem dni. 

Za zavarovane osebe stroške carskega reza krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Carski rez na željo porodnice brez zdravstvenih razlogov v Sloveniji ni mogoč in kot takšen tudi ni predmet zdravstvenega zavarovanja. 

Pri odpustu iz bolnišnice je zdravnik pozoren na lohijo (poporodno čiščo) in vračanje maternice v prvotno obliko, celjenje šivov, dojke in pri doječih materah tudi na laktacijo oziroma nastajanje materinega mleka. Pomembno je tudi normalno delovanje mehurja, ki je zaradi epiduralne anestezije včasih še razdražen. Odvajanje blata mora biti spet redno, krvni tlak in pulz pa stabilna. Glede tega vas bo spremljal in obravnaval izbrani ginekolog v sodelovanju z otrokovim pediatrom. 

Preglede vašega otroka bo ob določenih mesecih opravil pediater, rezultati pa bodo zabeleženi v zdravstveni kartoteki. Pri pregledu bo pediater med drugim testiral otrokove reflekse, ki so predpogoj za zdrav razvoj. Poudarek pa bo tudi na opazovanju otrokovega pitja in izločanja. 

Pediater bo pozoren tudi na barvo otrokove kože. Rahla porumenelost je pri novorojenčkih v prvih dneh življenja pogost simptom in se imenuje zlatenica, ki je posledica nezrelih, nezadostno delujočih jeter. Jetrna snov, imenovana bilirubin, je shranjena v kožnih celicah. Odvisno od intenzivnosti se lahko za podporo razgradnji rumenega krvnega pigmenta uporabi terapija z UV svetlobo v inkubatorju. Dojenček gre iz bolnišnice lahko domov šele, ko se vrednosti vrnejo v normalno stanje. 

Priprava torbe za porodnišnico v primeru načrtovanega carskega reza

Za bivanje v bolnišnici po carskem rezu boste potrebovali nekoliko več stvari kot po vaginalnem porodu; toaletne potrebščine zase, za odhod domov pa oblačila zase in za otroka. 

Po porodu se lahko zaradi hormonskih sprememb po nosečnosti bolj potite, zato spakirajte kakšno dodatno oblačilo, da se boste lahko preoblekli. 

Ker je brazgotina po posegu občutljiva in se mora lepo celiti, je priporočljivo, da imate s sabo v porodnišnici udobno in predvsem zračno spodnje perilo, ki je pralno na vsaj 60 stopinjah Celzija. Za prve dni so zelo primerne tudi hlačke za enkratno uporabo. Izdelane so iz mehke mrežaste tkanine, po uporabi pa jih enostavno zavržete. 

V bolnišnici vam bodo priskrbeli higienske vložke, ki absorbirajo lohijo (poporodno čiščo). Za vsak slučaj vzemite s sabo tudi svoje, saj jih v porodnišnici dobite le omejeno število. V torbo za porodnišnico si higienske vložke spakirajte tudi za pot domov.   

Nošenje nedrčka za dojenje je še posebej pomembno, ko so po carskem rezu dojke poporodno napete in nabrekle, saj lajša občutljivost. Nedrček naj bo iz bombaža in naj se vam dobro prilega ali pa je celo nekoliko prevelik. Potrebovali boste približno dva nedrčka na dan, saj se vam bo prvih nekaj dni mleko nehote izcejalo iz dojk, kar služi zagotavljanju zadostne količine mleka. Za pivnanje odvečnega mleka v porodnišnici uporabite blazinice za dojenje za enkratno uporabo, doma pa pralne blazinice za dojenje. 

Za hojo po bolnišničnem hodniku, na primer na preglede, boste potrebovali kopalni plašč, copate in nogavice. Vsa oblačila naj bodo udobna in ohlapna. 

Pralni predmeti, kot so brisače in krpice za umivanje, so na voljo v večini porodnišnic. Predmete za osebno nego, vključno z gelom za tuširanje in šamponom, ter izdelki za nego zob pa si pripravite v torbo za porodnišnico.

Za dan odhoda domov imejte za novorojenčka s sabo majhen komplet za nego kože in plenice. 

Spisek potrebščin za v porodnišnico

Potek in trajanje načrtovanega carskega reza

V Sloveniji se trenutno s carskim rezom rodi dobrih dvajset odstotkov otrok, zato so postopki v zvezi s to abdominalno operacijo standardizirani. Po predhodnem pogovoru z zdravniškim osebjem boste v porodnišnico običajno sprejeti zgodaj zjutraj na dan operacije ali zvečer pred dnevom operacije. Zjutraj na dan poroda ali na večer sprejema ne smete več jesti, da boste za operacijo tešči, saj bi ostanki hrane lahko povzročili zaplete med anestezijo. 

Pred operativnim posegom vam bodo v veno namestili kanilo, v mehur pa kateter, kar preprečuje poškodbe napolnjenega mehurja s kirurškim rezom. Poleg tega vas bodo pobrili v predelu genitalij in bikinija. 

Takoj, ko bo vse pripravljeno, boste dobili anestezijo. Živci hrbtenjače se anestezirajo s pomočjo kanile. V primerjavi s splošno anestezijo je prednost tega, da anestetik vstopi le v materin krvni obtok, do otroka pa ne pride.

Po dezinfekciji trebuha kirurg naredi približno 12 cm dolgi rez v predelu bikinija, da bo brazgotina kasneje manj očitna. Ko so prerezani vsi sloji kože in mišic, mora zdravnik mehur, ki se nahaja pred maternico, potisniti nekoliko vstran. Nato lahko maternico odpre z minimalnim rezom, ki ga raztegne s prsti, dokler ni dovolj velik, da lahko otroka izvleče iz maternice. Raztez materničnega reza s pomočjo prstov je metoda minimalno invazivnega carskega reza, ki omogoča nadaljnje nosečnosti brez težav. 

Ko je otrok izven maternice, vam otroka na hitro prislonijo ob lice, da se dotakneta in potem prerežejo popkovnico. To je za mamico res ganljiv trenutek, saj je dolgo čakala na rojstvo svojega otroka. Zavitega v topla oblačila, otroka odnesejo k očetu, da ga pestuje in se začne spoznavati z njim, medtem ko ima zdravnik še nekaj opravka z vami.   

Kirurg iz maternice odstrani posteljico in skrbno zašije rane. Šivalni material, ki je v uporabi dandanes, se sam resorbira oziroma stopi po nekaj tednih.

Z odstranitvijo posteljice se začne poporodno obdobje. 

Po prvem pregledu otroka bosta oba dobro oskrbljena in premeščena v porodniški oddelek z otročnicami, kjer boste lahko okrevali po operaciji in se pričeli navajati na življenje novopečene mamice. Zdravstveno osebje vam bo v pomoč z nasveti in podporo.

Vaše življenje kot mlada mamica

Po porodu bo bolnišnično osebje ljubeče in predano skrbelo za vas, ter vam pomagalo z vsemi potrebnimi nasveti in oporo. Spremljali bodo vašo lohijo (poporodno čiščo) in vam pregledovali rano. Pregledali bodo tudi vaše dojke in vam pomagali s strokovnimi nasveti v primeru bolečin pri prisesavanju ali siceršnjih z dojenjem povezanimi težav. Po porodu vas bo obiskal tudi fizioterapevt in vas poučil o izvajanju lahkih mobilizacijskih vaj za preprečevanje flebitisa. Tako boste v porodnišnici ob podpori prvič vstali in naredili nekaj korakov, na primer do stranišča. Majhni gibi stopal in rok spodbujajo pretok krvi po žilah, nošenje kompresijskih nogavic pa pomaga pri preprečevanju tromboze. Pred odpustom iz porodnišnice se bo zdravstveno osebje z vami pogovorilo tudi o vsem, kar je koristno vedeti po odhodu domov. 

Po odpustu iz porodnišnice vas bo doma redno obiskovala patronažna medicinska sestra, ki bo spremljala dojenje, pridobivanje telesne teže otroka ter vašo brazgotino in lohijo (poporodno čiščo). Od nje boste dobili tudi nasvete glede skrbi za otroka, nege brazgotine in vaj za nadaljnje okrevanje. 

S patronažno medicinsko sestro se lahko pogovorite tudi o zelo osebnih vprašanjih, na primer o tem, kako dolgo boste imeli bolečine, kdaj se lahko po carskem rezu prvič skopate in kako dolgo je treba po porodu počakati, preden imate spet spolne odnose. V pomoč vam bo tudi pri dojenju, ki se lahko po carskem rezu začne malce kasneje in z več težavami.

V splošnem carski rez ne bi smel bistveno spremeniti vašega življenja oziroma vplivati nanj. Po začetnem obdobju počitka in okrevanja se sicer že lahko odpravite na tek in ukvarjate s športom, vendar pa naj bo športna aktivnost prilagojena vaši telesni pripravljenosti in zato zmerna. Pri tem ne pozabite, da so vaše mišice medeničnega dna oslabljene in jih morate od tretjega meseca po porodu najprej nenehno krepiti s poporodnimi vajami. Obstajajo tudi tečaji vadbe, ki vam lahko pomagajo pri tem. 

Nošnja poporodnega pasu po carskem rezu je lahko začasna opora, vendar pa pas ni medicinsko upravičen in je dolgoročno lahko precej škodljiv, saj mišicam tako prihranimo napor in se ne krepijo. 

Po obdobju približno pol leta do enega leta lahko brez omejitev ponovno zanosite in družino povečate za novega člana. Po carskem rezu je naslednjič možen tudi vaginalni porod. 

Najpomembnejša vprašanja glede carskega reza

 

Kakšne so dobre in slabe plati carskega reza? 

Ker je carski rez operativni poseg, ki se uporabi namesto poroda otroka po naravni poti, je edina prednost carskega reza zaščita matere in otroka. Koristi bolni oziroma močno oslabeli nosečnici ali pa invalidnemu oziroma razvojno zaostalemu nerojenemu otroku. Odsotnost bolečine, ki jo mnoge ženske vidijo kot prednost carskega reza, se le prestavi. Medtem ko bolečino med operativnim posegom odpravimo z anestetikom in protibolečinskimi zdravili, pa po operaciji do bolečin v rani in omejenega gibanja pride kasneje. 

V večini primerov slabosti prevladajo nad prednostmi in predstavljajo ključna tveganja za nosečnico in otroka. Zato je pomembno dobro pretehtati vse možnosti, temeljito premisliti in zavestno sprejeti odločitev za carski rez. Opraviti ga je treba opraviti le, kadar je to nujno potrebno. 

Možne slabe plati carskega reza za mater:

 • velika izguba krvi med operacijo in po njej;
 • nastanek drobnih krvnih strdkov, brazgotin in adhezij;

 • poškodbe mišičnih in živčnih celic v spodnjem delu trebušne votline;
 • bolečine v rani, otrplost in omejitve pri gibanju po operaciji;
 • telesna oslabelost;
 • težave pri razvijanju ljubeče vezi z otrokom;
 • težaven začetek dojenja; 

 

Možne slabe plati carskega reza za otroka:

 • odsotnost aktivnosti med popadki, ki je hkrati trening za mišice in kite;
 • oslabelost imunskega sistema, ker ni začetne kolonizacije z materinim mikrobiomom;
 • težji razvoj ljubeče vezi z materjo;
 • pogosto dohranjevanje z nadomestki materinega mleka zaradi težav na začetku dojenja; 

 

Kakšne bolečine in tveganja s sabo prinaša carski rez?

Bolečina v rani je pri večini žensk akutna približno pet do osem dni, nato pa postopoma popusti in je gibanje spet možno. V začetnem obdobju po carskem rezu vse ženske potrebujejo pomoč pri skrbi zase in za otroka. 

Zaradi napredka na področju medicine in operativnih posegov so se tveganja, povezana s carskim rezom, močno zmanjšala. 

Med glavna tveganja in zaplete spadajo:

 • venska tromboza ali embolija;
 • z anestezijo povezani zapleti,
 • poškodbe sosednjih organov, kot so mehur, sečevod in črevesje;
 • okužba rane, ki jo spremlja vnetje in bolečina;
 • kozmetične pomanjkljivosti zaradi brazgotinjenja;
 • dolgotrajna parestezija in otrplost zaradi brazgotine;
 • šibka vez med materjo in otrokom;
 • težave pri dojenju;
 • posttravmatska stresna motnja;
 • neplodnost zaradi brazgotin v maternici;
 • nevarnost nepravilne lege posteljice v primeru nove nosečnosti; 

 Kako naj negujem brazgotino po carskem rezu?

V operacijski dvorani rano bodisi zašijejo s šivom, ki se resorbira oziroma stopi sam od sebe, bodisi jo oskrbijo s sodobnim lepilom za rane. Obe metodi pozitivno vplivata na brazgotinjenje, brazgotina se bo namreč lepše celila. 

Prvih nekaj dni po operaciji vam bo svežo rano strokovno oskrbel zdravnik ali bolnišnično zdravstveno osebje, pri čemer bodo še posebej pozorni na čistočo in sterilno prekrivanje rane, kar preprečuje okužbe, ki bi lahko povzročile težave pri celjenju. 

Po odpustu iz porodnišnice vam bo rano oziroma brazgotino ob vsakem obisku pregledala patronažna medicinska sestra. Sprva bo brazgotina videti še zelo temna in »mesnata«, sčasoma pa bo vse bolj zbledela. 

Če je krasta že odpadla oziroma se je šiv že resorbiral, si lahko brazgotino vsak dan namažete s kakovostnim naravnim negovalnim oljem, ki ima zdravilni učinek in brazgotino ohranja prožno. Pri dolgoročni skrbi za brazgotino pomagajo tudi posebni izdelki iz lekarne, ki sicer niso nujno potrebni, saj so sestavine podobne, primerna pa so tudi različna mazila. Priporočamo vam, da uporabljate kar izdelke za nego kože, ki so del vaše vsakodnevne rutine, sprijaznite se z brazgotino in pustite, da se dobro zaceli tudi vaša notranja brazgotina, tista na vaši duši. 

Zunanja kožna brazgotina se celi hitreje kot poškodbe notranjih slojev tkiva. Prvih nekaj tednov po porodu ne nosite težkih bremen, da se bodo lahko okrepili sloji tkiva v trebušnih mišicah in medeničnem dnu. 

Na začetku zunanje brazgotine še ne izpostavljajte sončni svetlobi in se izogibajte spodnjemu perilu s tesnim pasom.

Kaj lahko naredim za uspešno dojenje po carskem rezu?

Porod s carskim rezom ni ovira za uspešno dojenje. Odvisno od vrste anestezije, ki ste jo dobili, pa se lahko začetek dojenja po carskem rezu včasih nekoliko zamakne, ker sta mama in otrok po operaciji še zaspana. S pristavljanjem začnite takoj, ko otrok začne premikati usta, hkrati pa je pomembno, da ne vi ne vaš otrok glede tega nista pod pritiskom. V naslednjih nekaj dneh bosta imela več kot dovolj časa, da se v miru in tišini privadita dojenju. 

Več nasvetov za uspešno dojenje.

Telesna bližina ter stik s kožo lahko vam in otroku pomagata predelati izkušnjo poroda s carskim rezom in vzpostaviti ljubečo vez. Pri pristavljanju naj vam kdo pomaga, dokler se glede tega ne boste počutili že bolj sigurne. Preizkusite različne položaje pri dojenju, da boste videli, kateri se vam zdijo najbolj enostavni in udobni.

Po carskem rezu je dojenje udobno v ležečem položaju, z otrokovimi nogami obrnjenimi proti vaši glavi. Tako je občutljiva brazgotina izven »območja brcanja« in dobro zaščitena. V sedečem položaju pa si lahko dojenje olajšate tako, da noge položite na trdno blazino, stolček ali pručko. 

Če ne morete biti skupaj z otrokom, npr. ker se je rodil prezgodaj ali mora biti v oskrbi na specializiranem pediatričnem oddelku, naj vas čim prej odpeljejo k njemu. Čim prej začnite tudi s črpanjem materinega mleka, da boste vzpodbudili laktacijo. Tudi po odpustu iz bolnišnice si privoščite veliko počitka in bližine z otrokom. Okrevati morate po naporni operaciji in v začetnem obdobju je pomembno, da imate doma pomoč tudi v gospodinjstvu.

Podatki o avtoricah:

Juliane Jacke-Gerlitz je diplomirana medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle. 

Strokovna svetovalka in urednica: Birgit Laue, babica in pedagoginja s področja medicine, diplomirana strokovnjakinja za odnose z javnostmi, pisateljica