olje | prevladujoče maščobne kisline | lastnosti | uporaba |
hladno stiskana olja (ekstra deviško oljčno in repično) | enkrat nenasičene | Izrazitega okusa, običajno dražja in nerafinirana. | Solatni prelivi, dodatek hladnim jedem. Rafinirane* oblike se lahko uporabljajo tudi za peko. |
sezamovo | enkrat nenasičene | Izrazitega okusa, običajno dražja in nerafinirana. | Solatni prelivi, dodatek hladnim jedem. Rafinirane* oblike se lahko uporabljajo tudi za peko. |
lešnikovo | enkrat nenasičene | Izrazitega okusa, običajno dražja in nerafinirana. | Solatni prelivi, dodatek hladnim jedem. Rafinirane* oblike se lahko uporabljajo tudi za peko. |
laneno | večkrat nenasičene | Izrazitega okusa, običajno dražja in nerafinirana. | Solatni prelivi, dodatek hladnim jedem. Rafinirane* oblike se lahko uporabljajo tudi za peko. |
orehovo | večkrat nenasičene | Izrazitega okusa, običajno dražja in nerafinirana. | Solatni prelivi, dodatek hladnim jedem. Rafinirane* oblike se lahko uporabljajo tudi za peko. |
arašidovo | enkrat nenasičene | Blagega okusa in barve, rafinirana*. Temperaturna stabilnost je odvisna od posameznega olja. | Univerzalna olja. Solatni prelivi, kuhanje, vključno s cvrtjem. |
oljčno | enkrat nenasičene | Blagega okusa in barve, rafinirana*. Temperaturna stabilnost je odvisna od posameznega olja. | Univerzalna olja. Solatni prelivi, kuhanje, vključno s cvrtjem. |
repično | enkrat nenasičene | Blagega okusa in barve, rafinirana*. Temperaturna stabilnost je odvisna od posameznega olja. | Univerzalna olja. Solatni prelivi, kuhanje, vključno s cvrtjem. |
sončnično | večkrat nenasičene | Blagega okusa in barve, rafinirana*. Temperaturna stabilnost je odvisna od posameznega olja. | Univerzalna olja. Solatni prelivi, kuhanje, vključno s cvrtjem. |
sojino | večkrat nenasičene | Blagega okusa in barve, rafinirana*. Temperaturna stabilnost je odvisna od posameznega olja. | Univerzalna olja. Solatni prelivi, kuhanje, vključno s cvrtjem. |
koruzno | večkrat nenasičene | Blagega okusa in barve, rafinirana*. Temperaturna stabilnost je odvisna od posameznega olja. | Univerzalna olja. Solatni prelivi, kuhanje, vključno s cvrtjem. |
repično in sončnično z visoko vsebnostjo oleinske (omega-9) maščobne kisline | enkrat nenasičene | Visoka toplotna stabilnost. | Večnamensko cvrtje, kuhanje na visokih temperaturah. Majoneze in solatni prelivi. |
palmovo | nasičene | Poltrdna oblika, dolg rok uporabe. | Komercialno cvrtje in peka. |
kokosovo | nasičene | Poltrdna oblika. | Komercialno cvrtje. |