Prehranski načrt: od 4. do 6. meseca*

Materino mleko – toliko časa dokler vi in vaš malček želita

*Z uvajanjem goste hrane pričnite glede na razvoj vašega otroka in ne prej kot po dopolnjenem 4. mesecu in ne kasneje kot po dopolnjenem 6. mesecu.

Pravi čas za začetek z uvajanjem goste hrane

Dojenčki naj začnejo z gosto hrano najprej od 4. meseca dalje in najkasneje po dopolnjenem 6. mesecu*. Nekateri dojenčki stari med 4. in 5. meseci, ki ne morejo več potešiti svoje lakote le z materinim mlekom ali mlečno formulo, potrebujejo za svoj zdrav razvoj že gosto hrano. Spet drugi dojenčki se lepo razvijajo le z materinim mlekom ali mlečno formulo vse do dopolnjenega 6. meseca in so šele potem pripravljeni na gosto hrano. Odločitev za začetek uvajanja goste hrane naj bo vedno glede na otrokov razvoj. Vaš dojenček po dojenju ali po steklenički ni več povsem potešen? Vaš malček že sam drži glavico pokonci in kaže interes za novo hrano ter uporabo žličke? Potem lahko začnete z uvajanjem goste hrane. Če niste povsem prepričani v to, se posvetujte z vašim pediatrom.

Če vaš malček izpljune prvo žličko hrane, še ne obupajte. Požiranja se mora šele naučiti. To je razlog zakaj morate svojemu dojenčku na začetku najprej ponuditi le nekaj žličk goste hrane. Vaš dojenček mora imeti dovolj časa, da se privadi na novo obliko prehrane, na nov okus in na nove vtise.

*Priporočila prehranskega odbora ESPGHAN, 2008 (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition).

Zakaj je gosta hrana za dojenčka tako pomembna?
Le materino mleko ali mlečna formula ni več dovolj za pokrivanje vseh potreb po hranilih in energiji ob pospešeni dojenčkovi rasti. Pomembne postanejo nove faze razvoja in z gosto hrano dojenček trenira tudi ustne in obrazne mišice. Nenazadnje se bo z uvedbo goste hrane vaš dojenček srečal s pestro paleto različnih okusov, kar je pomembno za dojenčkov nadaljnji razvoj do otroštva.

Kako naj začnem z gosto hrano?
Posamezne mlečne obroke čez dan bodo v prihodnjih tednih in mesecih postopoma zamenjali obroki goste hrane. Začnemo v času kosila, nadaljujemo z večerjo in kasneje s popoldanskimi malicami. Zjutraj bo vaš otrok nadaljeval z običajnim mlečnim obrokom.

S HiPPom začnete z gosto hrano tako preprosto kot se le da. Za prve žličke so na voljo mnoge različice HiPP zelenjave z le nekaj sestavinami, ki so zelo lahko prebavljive. 

Prva kašica
Začnite s 4-mi do 6-imi žličkami pasirane zelenjave v času kosila (na primer s Prvim korenčkom ali Prvo bučko ali Prvim brokolijem,…), potem pa dojenčka kot običajno do konca nahranite z dojenjem ali stekleničko. Količino zelenjave vsak dan nekoliko povečajte za nekaj žličk. Bodite potrpežljivi, čeprav se vaš dojenček sprva upira zelenjavi. Poskušajte spet v naslednjih dneh. Priporočamo, da si z vašim dojenčkom vzameta ves čas, ki ga potrebujeta. Po nekaj dneh lahko izmenično dojenčku ponudite nove vrste zelenjave. Po osvojitvi zelenjave, obrok dopolnite še s krompirjem – na primer: korenček in krompir, bučka in krompir, brokoli in krompir,… Če vašemu dnevnemu ritmu bolj ustreza, lahko topel obrok uvedete tudi v času večerje.    

Če gre vse gladko z uvajanjem zelenjave, lahko po približno treh tednih preidete na naslednjo stopničko in ponudite sestavljen obrok. HiPP nudi zelenjavno-krompirjevo-mesne kašice v veliko okusnih različicah, kot HiPP Meniji. Ko vaš otrok za kosilo poje cel Meni, lahko en mlečni obrok v celoti nadomestite z enim obrokom goste hrane. 

Nasveti za začetek z gosto hrano:

  • Vaši lastni meniji: lahko ustvarite vaše lastne obroke, tako da kombinirate HiPP izdelke. Preprosto zmešajte HiPP riževe kosmiče s HiPP zelenjavo ali sadjem.
  • Desert za dojenčka? Kot desert priporočamo nekaj žličk sadja, bogatega z vitaminom C. Vitamin C pomaga pri absorbciji dragocenega železa iz zelenjave.

 

Nasvet: segrejte le toliko hrane, kot mislite, da jo bo vaš dojenček pojedel. Ostalo nesegreto hrano zaprite, shranite v hladilnik in porabite naslednji dan. Že segrete hrane od prejšnjega obroka ne uporabljajte ponovno.

Pomembno! Če uporabljate mikrovalovko, odstranite pokrovček in kozarček prekrijte s papirnato brisačko (da mikrovalovka ne bo pošpricana od hrane). Po segrevanju dobro premešajte! Pri segrevanju v mikrovalovki, hrana morda ne bo segreta enakomerno. Lahko se oblikujejo tako imenovana toplotna gnezdeca. Uporabljajte le plastične žličke, da ne poškodujete kozarčka. Pred hranjenjem preverite temperaturo.

Da bi našli pravo skupino HiPP izdelkov, iščite na policah glede na naslednje barvne skupine: