Pridobivanje telesne teže

Mnoge bodoče mamice se sprašujejo, koliko dodatnih kilogramov je dovoljeno in kaj velja za"normalno" povečanje teže med nosečnostjo. Vendar pa, ko gre za pristop k povečanju telesne teže, ni univerzalnega recepta, ki bi ustrezal čisto vsem, saj vsaka nosečnost poteka po svoje.

Ženskam, ki so bile pred nosečnostjo precej vitke, si glede pridobivanja teže ni treba beliti glave. Če je bil pred zanositvijo vaš ITM (indeks telesne mase)* pod 18,5, je med nosečnostjo priporočljivo povečanje telesne teže za 12,5-18 kg. Za ženske z normalno težo (ITM 18,5-24,9) se priporoča povečanje teže za 11,5 do 16 kg. Ženske, katerih ITM pred nosečnostjo je bil 25,0-29,9, naj na teži ne bi pridobile preveč (približno 7-11,5 kg).

Ampak ne pretiravajte

Če se boste preveč zanašali na tehtnico, vam to ne bo popolnoma nič koristilo. Konec koncev je naloga vašega ginekologa, da vašo težo preveri med vsakim pregledom in oceni, ali je povečanje v priporočenem obsegu.

Običajno se potrebe po vnosu kalorij povečajo šele v četrtem mesecu nosečnosti – za približno 250 kcal. Kar pa se tiče potreb po esencialnih vitaminih in mineralih, bodo te povišano že od samega začetka. Zato je zelo pomembno, da za uravnoteženo prehrano poskrbite skozi celotno nosečnost in z njo nadaljujete tudi v obdobju dojenja. Poglejte si informacije o dodatnih potrebah po hranilnih snoveh v času nosečnosti.

Mnoge ženske v prvih treh mesecih nosečnosti trpijo za slabostjo, še posebej jutranjo, zato v tem obdobju do povišanje telesne teže skorajda ne pride. Nekatere ženske v tem obdobju celo shujšajo.

V drugem in tretjem trimesečju je tedensko povečanje telesne teže (odvisno od teže pred nosečnostjo) med 300 in 500 gramov. Malo pred porodom lahko potrebe po vnosu energetskih snovi ponovno upadejo, saj je omejena tudi sposobnost gibanja in telovadbe. Ampak tudi tu velja: dejansko potrebna količina energije se od ženske do ženske razlikuje.

Med nosečnostjo so diete absolutno prepovedane!

Če je bila pred nosečnostjo vaša telesna teža prekomerna, to ne pomeni, da jo morate zdaj zmanjšati – to bi bilo slabo za preskrbo vašega otroka s hranilnimi snovmi. Poleg tega pa, podobno kot pri kajenju, med shujševalno dieto v vaš krvni obtok pride veliko toksinov, ki prodrejo tudi do otroka. 

*ITM = indeks telesne teže: je razmerje med telesno težo in telesno višino

Kako izračunamo ITM: telesna teža (v kg) deljeno z telesno višino na kvadrat (m²). Na primer: 60 kg : (1.60 m)² = 23.4 kg/m². ITM za žensko z normalno telesno težo je med 18.5-24.9 kg/m².