Kisik je hvaležen železu

Zakaj je železo tako pomembno?

Železo materi in otroku dobavlja dragoceni kisik. Velik del železa je ves čas zavzet s transportiranjem železa iz pljuč v kri in do drugih organov, zlasti možganov. Med nosečnostjo mama oskrbi dojenčka z železom za približno prve štiri mesece življenja. Šele kasneje lahko novorojenček železo proizvaja neodvisno.

Med nosečnostjo se bo potreba po železu podvojila. Zadosten vnos je posebno pomemben proti koncu nosečnosti, ko dojenček raste najhitreje. Dobra zaloga železa pomeni tudi dober začetek življenja. 

Pregled materinih izvidov krvi, nam daje dobro informacijo o preskrbljenosti z železom. Gleda se nivo hemoglobina – vsebnost rdečih krvničk. Če je novo višji kot 12%, je preskrba z železom dobra. Nivo pod 12% se smatra kot kritično.  

Dobri viri železa

Železo ni povsod enako. Vsebuje ga rastlinska in živalska hrana. Telo lažje sprejme železo iz živalske hrane, saj ga iz rastlinske težje absorbira. Zato imajo vegetarijanci pogosto težave s pomanjkanjem železa. Vendar obstajajo načini, kako povečate vaš nivo železa: vitamin C pomaga vašemu telesu absorbirati več železa. Da bi iz hrane dobili kar največ, kar se železa tiče je smiselno kombinirati določena živila, npr.: z železom bogata žita in živila , ki so dober vir vitamina C, kot je sadje ali sadni sok. Zato je smiselno vašemu solatnemu prelivu dodati nekaj kapljic limoninega soka ali sadje k vašim žitaricam.

Drugače pa ima železo tudi »sovražnike«: tanini blokirajo privzem železa; ti se nahajajo v črnem čaju, kavi in rdečem vinu.

Stročnice, ovseni kosmiči in meso so živila bogata z železom. Veliko dragocenega železa lahko najdemo tudi v marelicah.

Mit o špinači danes ni več tako popularen, kot je bil nekoč. Verjeli smo, da je špinača izjemno bogat vir železa. Danes vemo, da je špinača dober vir železa, vendar ne tako dober, kot smo verjeli nekoč. 100 gramov špinače vsebuje približno 3-4 mg železa.

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje železa ima posledice: simptomi so vse od utrujenosti, glavobola, do težav s spanjem in slabost. V ekstremnih primerih nastopi anemija, kar pomeni da se lahko pojavi pomanjkanje krvi.