Vitamin B12

Zakaj je vitamin B12 tako pomemben?

Vitamin B12 prispeva k nastajanju rdečih krvničk. Nadalje je vitamin B12, kakor tudi folna kislina vpleten v formacijo celic in regulira proces rasti v telesu. Pomembnost vitamina B12 je še posebno evidentna v času nosečnosti, ko malo telesce nastaja in raste.

Dobri viri vitamina B12

Vitamin B12 lahko najdemo le v živilih živalskega izvora, kot so jetra, meso, jajca, mleko in sir. Striktni vegetarijanci (tako imenovani vegani), ki se popolnoma izogibajo živilom živalskega izvora, imajo lahko pomanjkanje vitamina B12. Vegetarijanci, ki  uživajo mlečne izdelke in jajca v zadostnih količinah, običajno nimajo pomanjkanja.

V primerjavi z ostalimi hranili je vitamin B12 kar odporen na zunanje vplive in telo ga zahteva le v majhnih količinah – vendar so te zanj bistvene!

Simptomi pomanjkanja

V laboratoriju pomanjkanje prepoznajo po manjši prisotnosti rdečih krvničk v krvi, ki pa so večje. Nadalje, se pojavljajo težave pri tvorbi novih celic in nevrološke nepravilnosti. Prvi signali pomanjkanja so običajno simptomi, kot je slabotnost, bledica, razbijanje srca, težko dihanje in hitra utrujenost.