Kaj pomaga pri zaprtju?

Skoraj vsaka bodoča mamica ima težave s prebavo: pogosto preglavice povzročata trdo blato in zaprtje. Razlogi za to so različni: po eni strani je prebavni trakt zaradi učinka hormonov čedalje bolj umirjen in se premika počasneje, po drugi strani pa se maternica širi tako, da črevesje enostavno potiska na eno stran. Nenazadnje pa je krivo tudi to, da veliko bodočih mamic ne pije dovolj.

Namesto priporočenih 1,5 do 2 litrov na dan, mnoge nosečnice dnevno popijejo komaj polovico tega (če sploh). Seganje po steklenici mineralne vode vam mora priti v kri. Poleg tega prebavo pospešujejo tudi sadni in zeliščni čaji.

S pravilno prehrano lahko sami veliko naredite za to, da se vam prebava znova uredi. Pri tem potrebujete naravno črevesno podporo in najpomembnejša stvar pri tem so prehranske vlaknine, ki jih najdete v polnozrnatih živilih, muesliju, svežem sadju in zelenjavi. Pomešane s tekočino nabreknejo in zmehčajo vsebino črevesja. Dodatno lahko prebavo spodbudite tudi s pomočjo mlečnokislinskih bakterij, ki se nahajajo v mleku in jogurtih. Tudi nezahtevni vzdržljivostni športi uspešno spodbujajo delovanja črevesja in tako izboljšajo tudi prebavo. Če vam nič od tega ne pomaga, pa bo potreben obisk pri zdravniku!