Povezljivost narave in znanosti, ko govorimo o mlečnih formulah

Piše: dr. Lučka Brulc strokovna sodelavka za HiPP

Ekološko pridelane surovine so naši temelji za vse HiPP izdelke, na katerih gradimo že več kot 60 let. Danes lahko mirno rečemo: »HiPP JE VEČ KOT EKOLOŠKO«, saj delujemo še bolj trajnostno, pakiramo otroško hrano v embalažo, ki se jo da še bolje reciklirati, smo še bolj prijazni do okolja, vsako leto zaščitimo še več zemlje, podtalnice in ozračja in razvijamo še boljše načine kako povezati naravo in znanost.

Za pripravo otroške hrane se ravnamo po najnovejših prehranskih smernicah in upoštevamo zadnja znanstvena dognanja. Prav tako ves čas izboljšujemo svojo tehnologijo tako za pripravo hrane, kot za njeno analiziranje na ostanke škodljivih snovi. 

Kako združiti znanost in naravo…

…lahko preprosto razložimo s primerom na mlečnih formulah ORGANIC COMBIOTIC®.

Z vidika znanosti formula vključuje - funkcionalne sestavine: mlečnokislinske kulture, probiotike, dolgoverižne maščobne kisline (omega-3 in omega-6). Sledimo vsem zakonsko določenim predpisom in priporočilom. Tako mlečna formula HiPP ORGANIC COMBIOTIC ® sedaj vsebuje več dokozaheksaenojske kisline (DHK), ki spada med omega-3 maščobne kisline. Upoštevamo optimalno razmerje omega-3 in omega- 6 maščobnih kislin, zato formula ORGANIC COMBIOTIC ® v enaki količini kot dokozaheksaenojske vsebuje tudi arahidonsko kislino (DHK:ARK; 1:1). Le optimalna količina omega-3 in omega-6 maščobnih kislin zagotavlja optimalni razvoj možganov in živčnega sistema ter vida.

Z vidika »narave« je formula ORGANIC COMBIOTIC ® narejena iz preverjenih ekoloških surovin. Prav tako poskrbimo, da so te sestavine čim bolj podobne tistim, ki jih vsebuje materino mleko. V ta namen jim je dodana mlečnokislinska kultura iz družine laktobacilov, ki je bila prvotno pridobljena iz materinega mleka in do danes nespremenjena. Galaktoologosaharaidi (GOS), ki predstavljajo dragocene prehranske vlaknine pridobivamo iz ekološke laktoze, ki izvira iz ekološkega mleka. Palmovo olje, ki je v formulah dodano zaradi pomembne palmitinske maščobne kisline (velika vsebnost v materinem mleku), prihaja iz trajnostnega ekološkega nasada v Ekvadorju. Pri tem velja omeniti, da je le 2 % palmovega olja, ki se uporablja po vsem svetu ekološkega izvora.

Najboljša kombinacija narave in znanosti – HiPP ORGANIC COMBIOTIC®

ZNANOST NARAVA
Mlečnokislinske kulture iz skupine laktobacilov Naravna mlečnokislinska kultura, ki je originalno izolirana iz materinega mleka (še vedno nespremenjena)
Prehranske vlaknine: laktooligosaharidi (GOS) iz ekološke laktoze
Uravnotežena sestava maščobnih kislin z dolgoverižnimi maščobnimi kilsinami - sedaj z večjo vsebnostjo dokozaheksaenojske maščobne kisline (omega-3) Uporaba trajnostno pridelanega ekološkega palmovega olja
Potrebam prilagojena vsebnost proteinov – »low protein« konecpt iz ekološkega mleka