Dr. Hans Müller: idejni vodja ekološkega kmetovanja

Dr. Hans Müller se je rodil leta 1892 v župniji v Bernu. V dolini Emmental je na kmetiji odraščal skupaj s šestimi brati in sestrami. Do zgodnjih 30-tih let je delal kot učitelj. Zaradi izkušenj s stiskami kmečkih družin in s tem povezanih socialnih problemov, se je odločil za delovanje v politiki.

V okviru svojega političnega dela, ki je zajemalo 19 let dela V Državnem zboru, se je Dr. Hans Müller lahko prepričal, da se temeljna vprašanja o obstoju in razvoju podeželja ne bo dalo rešiti na političnem nivoju, temveč da si bodo morali kmetje pomagati med seboj.

Bil je osredotočen predvsem na male kmete in na to kako zavarovati njihov obstoj. Dr. Hans Müller je videl le eno možnost za samopomoč na podeželju in sicer v zavračanju konvencionalnega kmetijstva, zmanjševanju stroškov in vzdrževanju zemeljske mikrobiote ter s tem pridelovanju visoko kakovostne hrane.

Skupaj s svojo ženo Dr. Marie Müller in doktorjem, bakteriologom in raziskovalcem prsti Dr. Hans Peter Ruschom je razvil metodo organsko-biološke kultivacije.

V timu treh je Dr. Hans Müller prevzel nalogo implementiranja teh znanstvenih inovacij, ki jih je testirala njegova žena in Ruschovih izsledkov bakterioloških raziskav v podeželsko prakso.

S svojo novo metodo so prinesli novo pobudo v švicarsko agrikulturo in drugam. Podobno kot bio-dinamična metoda, ki jo je razvil Švicar Rudolf Steiner, se je potem ekološko-biološko kmetijstvo širilo še v druge države.