Dojenčkova duda

Mnogi dojenčki začnejo sesati prst medtem, ko so še v trebuščku in imajo močno željo po sesanju tudi ko se rodijo. Dojenčki sesajo, ko so lačni, pa tudi ko so vznemirjeni ali utrujeni. Sesanje jih pomirja in tolaži. Dojenčki poleg materine dojke sesajo tudi dudo, prst, pa tudi igračke in dekice. Redko se rodijo dojenčki, ki nimajo nuje po sesanju. Za mnoge otroke je v prvih letih duda zvesta spremljevalka.

Duda – da li ne?

O prednostih in slabostih še vedno tečejo vnete debate. To je tudi tema mnogih študij. Uporaba dude ima tako prednosti, kot slabosti: dojenčku pomaga zaspati in ga pomiri. Blagodejni učinek premikanja dude med sesanjem dojenčkom olajša, da se lažje spopadejo s popoldanskim ali večernim spanjem. Ker si bo večina dojenčkov glede sesanja pomagala na primer s prstom ali kotičkom dekice, je smiselno, da jim namesto tega ponudimo dudo.

Po drugi strani ima se dude drži prepričanje, da vpliva na otrokov razvoj čeljusti. Kakorkoli, danes je veliko dudic narejeni v sodelovanju z zobozdravniki in ortodonti. Na ta način je zagotovljeno, da so dudice anatomsko oblikovane in da ne ogrožajo razvoja zdrave čeljusti, zaradi česar so varnejši tolažilni pripomočki v prvih dojenčkovih mesecih.

Katera dudica?

Dudice so narejene iz sintetičnega silikona ali naravnega lateksa (naravna guma). Čeprav je naravni lateks nekoliko mehkejši, lahko pri nekaterih dojenčkih sproži alergije. Dude iz lateksa imajo krajšo življenjsko dobo kot silikonske, ker sčasoma postanejo porozne.

Silikonske dude so narejene iz zelo gostega materiala in so zato nekoliko manj elastične. Te dudice se zaradi grizenja z zobki lahko hitro poškodujejo, zato jih je treba redno pregledovati, da nimajo razpok. Če so vidne razpoke, je treba dudico zamenjati.

Konec koncev bo to kateri material boste izbrali stvar vaše osebne preference. Naj otrok preskusi oba materiala, da boste videli kateri mu je bolj všeč.

Odvajanje malčka od dude

Priporočljivo je, da otroka odvadite od dudice najkasneje med njegovim drugim in tretjim letom, saj je sesanje potem lahko že škodljivo. Za nasvet vprašajte tudi vašo patronažno medicinsko sestro ali zdravnika. Čeprav je lahko odvajanje dojenčka od dude stresno, ni nujno da je tako. Poglejte pregled spodnjih metod, ki lahko vam in vašemu otroku pomagajo skozi to obdobje:

  • Počasi a vztrajno odmerjajte čas, ko vaš otrok uporablja dudo in ga omejite na določen čas v dnevu (na primer na čas za spanje).
  • Dudo podarite drugemu dojenčku in vašemu malčku razložite, da jo ta rabi veliko bolj kot on, saj je zdaj že velik.
  • Pripravite otroka na prihod duda vile. Skupaj dudo postavita pred vrata ali na okensko polico, kjer jo bo duda vila lahko vzela. Duda vila bo dudo vzela in za otroka pustila majhno darilce, ker je bil tako pogumen, da je dal svojo dudo vili.