Namigi za spanje za vašega dojenčka

Že proti koncu nosečnosti se ponoči težko dobro naspite. A pravi test potrpežljivosti šele prihaja in bo trajal vsaj prvo dojenčkovo leto. Dobra novice je ta, da je to povsem normalno. V prvih mesecih dojenčki hrano potrebujejo tudi ponoči in prav nič ne bodo oklevali, da bi vam to sporočili.

Vseeno pa ne pozabite, da imate tudi vi svoje potrebe. Vi potrebujete svojo energijo, da greste skozi opravke vsakega dne in da lahko čez dan aktivno uživate in se zabavate s svojim otrokom.

Aktiven dan, mirna noč

Dojenčki si čez dan želijo veliko zabave. Želi jesti, si ogledovati, prijemati, poslušati, se plaziti in igrati. Če vaš otrok ne kaže želje biti aktiven, glavico obrača stran, zeha in si mane oči – mu dajte malo miru. To še ne pomeni, da mora dojenček spati. Včasih kratka pavza s crkljanjem in sanjarjenjem tudi pomaga.

Veliko dojenčkov starejših od 6 mesecev potrebuje le 2 dnevna spanca, enega dopoldan in enega popoldan, ki trajata vsak po 90 minut. Otroci starejši od enega leta, se pogosto zadovoljijo z enournim spancem po kosilu.

Iz noči ne naredite dneva

Če se vaš otrok ponoči prebudi, ostanite mirni. Zatemnite luč in se izogibajte glasnim zvokom. Vašega otročka ne jemljite iz posteljice takoj. Namesto tega, mu prigovarjajte s pomirjujočim, tihim glasom ali nežno zapojte pesmico, ki jo otrok že dobro pozna.

Po šestem mesecu, veliko dojenčkov ne potrebuje več hrane ponoči. Bodite pozorni na to, če je vaš dojenček zares lačen, ko se prebudi ponoči ali potrebuje dojko oziroma stekleničko le zato, da se pomiri in lažje zaspi nazaj. Če je vaš dojenček lačen, se prepričajte, da zvečer pred spanjem poje zadosten in nasiten obrok. Drugače lahko večerjo tudi prestavite na malo kasnejši čas.

Rutina in rituali

Da bi oblikovali primeren spalni vzorec, je potrebno najprej razviti zdrav dnevni ritem. To vključuje tudi določen red in redne obroke, primerne starosti otroka. Že v prvih mesecih lahko določite reden večerni obrok. To bo vašemu dojenčku pomagalo oblikovati naraven dnevno/nočni ritem.

Večerna rutina bo vašemu dojenčku pomagala, da se bo pripravil na spanje. Vedno isti čas in enak večerni program je najboljše pomagalo za spanje. Veliko razburljivega dogajanja, igra in podobne aktivnosti so najbolj primerne za zgodnje popoldne. Večer začnite s slikanicami, pesmicami ali crkljanjem na kavču. Po tem, je čas za kopanje, ščetkanje zob in nazadnje za spanje. Postojte nekaj minutk ob posteljici, zapojte pesmico ali povejte pravljico. Ne pozabite na poljubček pred spanjem.

Vaš dojenček naj vedno spi na istem mestu. Najbolje, da imate v spalnici poleg vaše postelje otroško posteljico že od rojstva dalje. Če se vaš dojenček zbudi, bo opazil, da mu je posteljica in vse okoli nje znano. Na ta način bo lahko zaspal nazaj sam, brez pomoči staršev.

Jokanje in kričanje

Kaj naj naredim, če dojenček joka?
Če vaš malček joka, je vaša prva reakcija, da ga dvignete ali da posedite ob njem in ga pomirite. Že nagonsko ravnate prav! Z jokom vam dojenček sporoča, da se ne počuti dobro. Če vaš dojenček joka, potrebuje zagotovilo, da ste ob njem in da ni sam.