Vaš otrok dovolj pije?

To koliko pijače potrebuje vaš dojenček je odvisno od starosti vašega dojenčka in od njegove prehrane.

V prvih mesecih življenja vaš dojenček teši tako žejo, kot lakoto z mlekom. Dodatna tekočina v obliki vode ali čaja je potrebna, če se vaš dojenček veliko poti ali izgubi veliko tekočin (npr.: zaradi vročine v prostoru ali povišane telesne temperature).

V času uvajanja goste hrane potrebujejo dojenčki dodatno tekočino poleg materinega mleka ali mlečne formule. Bolj kot uvajate gosto hrano, več tekočine vaš dojenček potrebuje. Na začetku bo vaš dojenček popil zelo malo, ker bo večino tekočine pridobil z materinim mlekom ali mlečno formula. Od tretjega obroka goste hrane dalje, bo ob vsakem obroku potreboval nekaj pijače. Dojenčki od druge polovice prvega leta dalje potrebujejo ½ litra tekočine, vključujoč materino mleko ali mlečno formula.  

Primerna pijača za dojenčke in male otroke je voda iz pipe ali izvirska voda, kot je HiPP Baby voda. Druge primerne pijače so posebni otroški čaji in ekološki sokovi zmešani z vodo (1 del soka in 2 dela vode). Najbolj idealno je, da pijačo ponudite med obroki, skupaj z obroki ali po njih, ne pa neposredno pred pobroki, ker to zmanjšuje apetit.

Pregled vseh HiPP pijač

Pomembno:

  • Vsaka pijača, ki jo otrok pije iz stekleničke pogosto ali konstantno, lahko povzroča zobno gnilobo, zato:
  • Ne dovolite neprestanega sesanja iz stekleničke in ne dovolite, da steklenička postane duda »tolažilka«.
  • Vedno sami držite stekleničko in omogočite otroku, da se hitro odžeja.
  • Bodite pozorni na higieno otrokovih zob, vse od prvega zobka.
  • Dojenčke od 8. meseca dalje navadite na pitje iz skodelice.