Kako naj svojega dojenčka navadim na gosto hrano?

Ko bo dopolnil 4 do 6 mesecev; upoštevajoč individualno stanje razvoja, mlečna formula vašemu dojenčku ne bo več zadostovala. Prehranski strokovnjaki v tem obdobju priporočajo dopolnitev prehrane z zelenjavno-kromopirjevo-mesnimi obroki. Meso ni le bogato z beljakovinami, temveč je tudi dober vir naravnega železa.

Prvi teden uvajanja goste hrane – med dopolnjenim 4. in 6. mesecem

Zajtrk Dojenje ali HiPP mlečna formula (1 Organic, 1 Combiotic®)*  
Dopoldanska malica Dojenje ali HiPP mlečna formula (1 Organic, 1 Combiotic®)*  
Kosilo HiPP zelenjava (na primer: Prvi korenček, Prva bučka), ki jo dopolnimo z dojenjem ali mlečno formulo.  
Popoldanska malica Dojenje ali HiPP mlečna formula (1 Organic, 1 Combiotic®)*  
Večerja Dojenje ali HiPP mlečna formula (1 Organic, 1 Combiotic®)*  
Po potrebi Baby voda, nesladkan čaj, razredčeni sokovi.  

*Pomembna opomba: dojenje je najboljše za vašega dojenčka. Preden se odločite za uporabo mlečne formule, se posvetujte z vašim pediatrom.

 • V času kosila, preden ponudite flaško, začnite s 4 do 6 žličkami HiPP zelenjave, kot je npr.: „Prvi korenček“, „Prva bučka“.
 • Za zelenjavo, vašemu dojenčku ponudite običajen mlečni obrok (dojenje ali HiPP mlečno formulo), dokler ni sit.
 • Količino zelenjave vsak dan za nekaj žličk povečajte.
 • Če vaš dojenček zelenjave ne sprejme tako, bodite potrpežljivi. Nekaj dni zaporedoma poskušajte znova in znova.
 • Uporabljajte plosko plastično žličko z zaobljenimi robovi.

Od drugega tedna uvajanja goste hrane dalje

 • Nadaljujte z zelenjavno-krompirjevimi HiPP obroki, kot je „Korenček s krompirjem“ ali „Pastinak s krompirjem“, ki ga zdaj lahko dodate k obroku.

Kako naprej?

 • Ko se vaš dojenček dodobra seznani z zelenjavo, lahko začnete z obroki, ki vsebujejo meso, kot npr.: HiPP Korenje in krompir z jagnjetino” ali HiPP “Korenček z rižem in teletino”.
 • Zaradi železa je pomembno ponuditi dojenčku en mesni obrok.
 • Ko vaš malček poje cel kozarček (190g) lahko v času kosila opustite dojenje/HiPP mlečno formulo.
 • Nekaj žličk HiPP Sadja ali HiPP Sadja in žit za posladek po obroku lepo dopolni celoten obrok. Vitamin C iz sadja pospešuje absorpcijo železa.
 • V naslednjem koraku lahko z gotovo mlečno kašico nadomestite večerno dojenje/stekleničko. Večerni obroki so na voljo kot kašice za lahko noč brez dodanega sladkorja v kozarčku ali kot instant kašice, ki jih lahko pripravite kot želite.
 • Tretji obrok goste hrane, žitno ali sadno kašico (npr.: HiPP Sadje in žita) namesto mlečnega obroka dojenčku ponudite v času dopoldanske malice.
 • Ko uvajate gosto hrano in en mlečni obrok po 6. mesecu popolnoma nadomestite s kašico, lahko preidete z začetne na nadaljevalno mlečno formulo (HiPP 2 Organic, HiPP 2 Combiotic®)*. Dojeni otroci se dojijo še naprej.

*V kolikor želite nadaljevalno formulo dojenčku ponuditi pred dopolnjenim 6. mesecem, se o tem posvetujte s svojim pediatrom.

Nasvet: Več kot boste dojenčku ponudili goste hrane, bolj pomembno bo postalo tudi pitje. Zato dojenčku ponudite tekočino, vendar ga z njo ne silite. Posebno primerni so npr.: HiPP Baby voda, HiPP Čaji ali razredčeni sadni sokovi (1 del soka in 2 dela vode).

Pomembno: ne pustite, da vaš dojenček dalj časa sesa iz stekleničke. Ne skrbite, če na začetku popije čisto malo. Dokler je dojenčkovo blato mehko in so pleničke polulane in težke, vaš dojenček dobi dovolj tekočine.