Previjanje – naši nasveti

Preden se otrok privadi na kahlico, ga je treba previti približno 4.000-krat. Novorojenčki lulajo do dvajsetkrat na dan.

Da vam bo šlo previjanje čim lažje od rok, smo za vas pripravili nekaj nasvetov.

Kaj potrebujete za previjanje:

  • mehko krpico za umivanje, toplo vodo, papirnato brisačo z oljem za dojenčke ali vlažilne robčke
  • po potrebi tudi kremo za zaščito pred vnetjem
  • čisto plenico
  • za starejše dojenčke tudi kakšno igračo, s katero jih zamotimo

Kako poteka previjanje

Vklopite grelec nad previjalno mizo. Malce zagugajte obešanko ali pa – odvisno od otrokove starosti –  otroku dajte igračo, s katero se bo igral.

Najprej odstranite staro plenico. Preden otroku nadenete novo, njegov genitalni predel očistite s krpico za umivanje, naoljeno krpico ali vlažilnim robčkom. Temeljito osušite kožo (po potrebi jo do suhega popivnajte).  Umivanje je še posebej pomembno po kakanju. Po potrebi nanesite HiPP Zaščitno kremo. Namestite novo plenico.

Otroka na previjalni mizi nikoli ne pustite samega brez nadzora.

Upoštevajte pri deklicah:
Da bi preprečili bakterijam iz debelega črevesa stik s spolovilom, deklice vedno umivajte od spredaj nazaj. 

Upoštevajte pri dečkih:
Da vas dojenček ne bo polulal, njegov penis pokrijte s krpico ali plenico.

Vnetje – kako preprečimo razdraženo kožo

Če ima vaš otrok pogosto vneto ritko, je mogoče, da plenice zadržujejo preveč vlage ali pa do kože ne pride dovolj zraka. Drgnjenje v pleničnem predelu lahko povzorčijo  tudi neelastični plenice. Mokrota iz urina ali blata, ki se ne absorbira temeljito, draži občutljivo otroško kožo. Prav tako pa jo lahko dražijo tudi bakterije v blatu in snovi v urinu.

Kaj pripomore k zaščiti dojenčkove kože?

  • Pogosto previjanje – suhe plenice lahko omilijo draženje.
  • Uporaba vpojnih, elastičnih plenic.
  • Plenica se ne sme prilegati preveč tesno. Med otrokovim trebuščkom in plenico mora biti prostora za en prst.
  • Po umivanju predel genitalij vedno dobro osušite, še posebej gube, saj je to nujno za preprečenje vnetja. Kožo nežno osušite, ne drgnite je in ne uporabljajte sušilnika za lase.
  • Otroka čim večkrat pustite brez plenice, da bo zrak lahko prišel do kože. Dojenčku bo to zelo všeč!
  • Da bi preprečili težave, ki jih povzročata blato ali urin, lahko kot zaščitni ukrep na plenični predel nanesete tudi kremo. Kreme s cinkom so najboljša izbira za dodatno zaščito pred mokroto.

Preventiva je boljša in lažja kot zdravljenje razdražene kože. Da bi preprečili vneto ritko,  bi starši morali poznati tako imenovano pravilo "ABCDE". V nadaljevanju si lahko preberete, katere besede predstavljajo izbrane črke.

Air (zrak): Otroci brez plenic ne dobijo pleničnega izpuščaja, zato otroka čim večkrat pustite brez plenice. 

Barriers (kožne plasti): regeneracija plasti kože. Krema s cinkom lahko pomaga pri zaščititi pred blatom in urinom.

Cleansing (čiščenje): Redno previjanje, čiščenje in nežno, a temeljito sušenje kože.

Diapers (plenice): Izberite plenice z visoko vpojnostjo.

Education (izobraževanje): Seznanjanje staršev s pomembnimi informacijami, saj lahko njihovo znanje igra bistveno vlogo pri tem, ali bo otrokova koža razdražena ali ne.

HiPP Zaščitna krema in vlažilni robčki

Vlažilni robčki so zelo priljubljeni in še posebej priročni, ko se odpravimo od doma. Odlična izbira so tudi za čiščenje rok in obraza. Priporočamo uporabo robčkov brez konzervansov in dišav – prav takšni so neodišavljeni vlažilni robčki HiPP.

Za zaščito kože pred agresivnimi telesnimi tekočinami je najboljša uporaba zaščitne kreme proti vnetju. Zelo učinkovita sestavina je cink, ki preprečuje razdraženo kožo in pospeši proces regeneracije. Priporočljiva je tudi uporaba lipofilnih krem, saj so odporne proti vodi. Naše kreme za preprečevanje vnetja in zaščito izpolnijo prav vse naštete zahteve.