Vitamin B6

Zakaj je vitamin B6 tako pomemben?

Vitamin B6 imenujemo tudi piridoksin, ki tako kot folna kislina pripada vitaminom B skupine. Zagotavlja optimalen privzem vitalnih beljakovin iz naše hrane. Nosečnice imajo povečano potrebo po beljakovinah in zato tudi povečano potrebo po vitaminu B6. Še več, vitamin B6 je vključen tudi v proces nastajanja krvi. Ker volumen krvi med nosečnostjo naraste za več kot en liter, je nastajanje krvi ključnega pomena. Nadalje vitamin B6 prevzema pomembne funkcije živčnega sistema in podpira imunski sistem.  

Dobri viri vitamina B6

Ribe ali meso, polnozrnata živila ali zelenjava – ta živila vsebujejo veliko vitamina B6. Fižol in banane so še posebno bogate z vitaminom B6. Vendar imejte v mislih, da je vitamin B6 zelo občutljiv. Topen je v vodi, ultravijolična svetloba pa ga uničuje. Svetujemo, da hrano kupite svežo, kot je le mogoče, ter jo hitro in nežno pripravite. Študije pravijo, da se pomanjkanje vitamina B6 pojavi večinoma v zadnjem trimesečju nosečnosti. Zato je v tem obdobju priporočljiv dodaten vnos vitamina B6 s pomočjo prehranskih dodatkov.   

Simptomi pomanjkanja

Resno pomanjkanje se kaže v obliki dermatoloških in nevroloških problemov, pa tudi kot težave z vidom in slabokrvnost. Ne tvegajte pomanjkanja vitamina B6!