Različni tipi dojenja

Ali pri dojenju svojega dojenčka prepoznate v eni od opisanih osebnosti?

Zelo lačen požerušček

Preden se zaveste, je bradavica že izginila v lačnih ustih in jo dojenček navdušeno sesa. Dojenčki, ki so nagnjeni k temu, da so požeruščki, vedo, kaj hočejo – so energični, med pitjem hlastajo in spustijo dojko šele, ko so popolnoma siti. Enostavno se dojijo kadarkoli, kjerkoli, samo da si zagotovijo dovolj mleka, zahvaljujoč velikemu apetitu. Če je vaš dojenček eden od takšnih, poskrbite, da ga pristavite na dojko takoj, ko opazite prve znake lakote. Mlajši kot je dojenček, močneje se bo prisesal na dojko in s tem povečal tveganje za bolečino, če prijem bradavice ne bo pravilen.

Migetavček – Zvijajoči se črviček

Takoj, ko mali migetavček opazi dojko, se pokaže  navdušenje. Miga z rokami in nogami ter sesa desno in levo. Kdo ve, mogoče ima mleko na eni strani boljši okus kot na drugi? Dojenčku predstavlja dojenje veliko radost! Vendar pa se prepričajte, da si vaš mali migetavček pri tej skoraj “prehranski blaznosti” ne oteži življenja preveč. Poskusite nahraniti dojenčka takoj po tem, ko se je prebudil, ko še vedno leži, saj bo to vsaj malo zmanjšalo navdušenje. Zaradi prevelikega navdušenja  so ti dojenčki nagnjeni k temu, da med dojenjem pogoltnejo veliko zraka. Prepričajte se, da bo dojenček po obroku dobro podrl kupček, saj boste s tem preprečili bolečine v trebuhu.

Doječi gurme

Poslastica, kot je materino mleko, ne more biti zaužita v naglici – materino mleko je treba uživati ​​in ceniti. To je moto gurmejskih dojenčkov, ki si pogosto vzamejo dvakrat več časa za obrok, kot drugi dojenčki. Gurmejnski dojenčki pijejo počasi in redno - poskrbijo, da dobijo med dojenjem vse, kar potrebujejo. Ne poskušajte preganjati svojega gurmeja, naj pohiti! Vaš dojenček potrebuje čas za igranje z bradavico. Mora okusiti prvih nekaj kapljic, preden začne zares piti, medtem pa izraža zadovoljstvo z različnimi zvoki ustnic in sesanja. Upoštevajte, da gurmejskega dojenčka zlahka nekaj zmoti. Hrupen prostor z veliko ljudmi, ni primeren kraj za dojenje gurmejev - en sam zainteresiran pogled je dovolj, da ga vrže iz tira. Pri dojenju svojega gurmeja v javnosti, poskusite zaščititi njegovo glavo s tanko tkanino ali pleničko. Popoln scenarij za male gurmeje je dolgo, sproščeno dojenje v mirnem kotičku lastnega doma.

Sanjač

Dojenje naredi dojenčke zaspane, še posebno to velja za sanjače. Zelo radi malo sesajo in malo počivajo, sesajo malo več, ter nato počivajo malo več ... in pogosto traja kar nekaj časa, dokler niso popolnoma siti! Sanjači se resnično sprostijo med hranjenjem. Ne potrebujejo rituala za spanje, ampak preprosto le svoj čas na prsih. Prav enostavno jim je zaspati po nočnem obroku. Bodite potrpežljivi in ne poskušajte prekiniti hranjenja vašega dojenčka - samo zato, ker med dojenjem rad počiva, še ne pomeni, da ima dovolj. Poskusite ga hraniti v pokončnem ali sedečem položaju, saj bo tako težje zaspal. Ko se vaš dojenček preneha dojiti na eni strani, mu zamenjajte pleničko in nato ponudite še drugo dojko. Poskusite ga nežno žgečkati po hrbtu ali nogi, saj bo to pripomoglo k temu, da bo ostal buden dlje časa. Poskrbite, da bo pojedel dovolj, preden zasanja v trden spanec.

Zamudnik

Ti otroci se v prvih dneh neradi dojijo in jih je težko spodbuditi za hranjenje. Čeprav dobro, kot je materino mleko, vseeno ni dovolj za vzpostavitev dojenja! To je lahko zaskrbljujoče za številne matere - vendar v resnici, zamudniki potrebujejo le malo več časa in jih ne bi smeli preganjati. Takoj, ko bodo sami odkrili dojko, bo dojenje steklo, oni pa se bodo redili in rastli kot vsi ostali dojenčki. Vse, kar potrebujejo, je malo več podpore, da sami ugotovijo, kaj jim ugaja.

Ali svojega otroka pri dojenju prepoznate v katerikoli od teh osebnosti? Ali pa je vaš otrok skupek več vedenjskih vzorcev, ki so opisani tukaj?

To je povsem normalno – navsezadnje je vaš otrok edinstven. Ko govorimo o dojenju, ne obstaja "prav" in "narobe". Karkoli vam in vašemu otroku ustreza je prava stvar! Ne pozabite, da je najpomembnejše pri dojenju, da se med dojenjem, vi in vaš otrok, počutita sproščeno in srečno.

Naslednji nasveti vam lahko pomagajo:

  • Dotaknite se, počakajte, približajte.
  • Ko dojite, držite otroka blizu svojega telesa in se prepričajte, da je pravilno pristavljen in prisesan.
  • Med dojenjem vedno menjajte stran dojenja oziroma dojko, vendar šele po tem, ko vaš otrok sam spusti bradavico, po vsaj 15 do 20 minutah sesanja in požiranja.
  • Spoznajte različne položaje dojenja in sami poskušajte kaj vam in vašemu dojenčku najbolj ustreza.
  • Na začetku svetujemo izključno dojenje in izogibanje dud, nastavkov za bradavice in dodajanja mlečne formule. To bo pomagalo vzpostaviti vzorec dojenja, ki vašemu dojenčku in vam najbolj ustreza. Poskrbite, da se bradavica po vsakem obroku dobro posuši.