Energija za telo – zahvaljujoč niacinu

Zakaj je niacin tako pomemben?

Niacin spada v skupino B vitaminov. Telo potrebuje niacin za metabolizem v možganih – uravnava krvni sladkor – in tudi za celično dihanje, za mišice in za vezivno tkivo. Veliko encimov, ki so vključeni v pretvorbo energije, potrebuje niacin. Vendar niacin omogoča še veliko več od tega: ima pozitiven vpliv na razpoloženje, spanje in bitje srca. Nenazadnje, niacin pomaga pri razstrupljanju telesa.

Med nosečnostjo in dojenjem so zahteve za niacin med 15 in 17 mg na dan. 

Dobri viri niacina

Ribe in meso je posebno bogato z niacinom. K preskrbi z niacinom prispevajo tudi jajca, polnozrnata živila, stročnice, zelenjava in sadje. Vendar se niacin rastlinskega izvora ne more tako dobro absorbirati, kot niacin živalskega izvora. Dobra novica je ta, da je niacin precej stabilen na vpliv vročine, svetlobe in zraka. Le približno 20% se ga izgubi s kuhanjem. Ker je niacin sestavljen iz aminokisline triptofan, ste načeloma preskrbljeni, če uživate živila bogata z beljakovinami. 

Simptomi pomanjkanja

Verjetno najbolj znan simptom pomanjkanja niacina je palegra, kar pomeni nekaj takega kot »hrapava koža«. Palegro so odkrili v 18. stoletju na področjih, kjer sta koruza in proso najpogostejši poljščini. Obe vsebujeta le malo niacina. Celo danes je ta vrsta bolezni kože pogosta v deželah tretjega sveta. V bogatejših družbah se palegra ne pojavlja več.

Pomanjkanje lahko vodi v motnje spanja in prebavne težave. Prvi znaki so lahko pomanjkanje apetita v kombinaciji s suhimi usti in izgubo teže. Lahko se pojavijo tudi omotica, glavobol in zmedenost.