Folna kislina oziroma folat med nosečnostjo

Folat je najpomembnejši vitamin za bodoče mamice. Ljudje pogosto zmotno mislijo, da je folat enak folni kislini, vendar temu ni tako. Folat se nanaša na vodotopno obliko vitamina, folna kislina pa je sintetična različica vitamina, ki jo uživamo kot prehransko dopolnilo. Folat je za nosečnice izredno pomemben, saj ga med nosečnostjo ženske potrebujejo v bistveno večji količini. V nadaljevanju si lahko preberete vse, kar morate vedeti o folatu in folni kislini med nosečnostjo. 

Kaj sta folna kislina in folat?

Folat spada v skupino vitaminov B, ki so topni v vodi. Najdemo ga tako v hrani živalskega izvora kot tudi hrani rastlinskega izvora. Izraz folna kislina/folat izhaja iz latinske besede »folium« (list). Sploh prvi vir tega vitamina B so bili listi špinače. 

Po zaužitju folata ga telo pretvori v tetrahidrofolat, snov, ki je bistvena za nemoteno rast in delitev celic. Je ključnega pomena za rast in razvoj vašega nerojenega otroka.

Količina folata v zaužiti hrani običajno ne zadostuje, saj ni dovolj velika, da bi pokrila potrebe vašega telesa med nosečnostjo. In pri tem pridejo prav prehranska dopolnila s folno kislino.

Lahko bi rekli, da je folna kislina umetno narejen folat, ki pa ga telo lahko veliko bolje absorbira in uporabi.

Ne pozabite!

Pomembno je, da ne zaužijete prevelike količine folne kisline, zato bodite pozorni na pretvorbeni faktor med folatom in folno kislino. 0,5 mikrograma folne kisline ustreza 1 mikrogramu folata iz hrane. 

Zakaj je folna kislina med nosečnostjo tako pomembna?

Folna kislina je en najpomembnejših vitaminov med nosečnostjo. Ampak zakaj je pravzaprav koristna za vas in vašega otroka – zakaj jo sploh potrebujete? Njene glavne funkcije so:

 • Sodeluje pri rasti in delitvi celic ter tako zagotavlja pravilen razvoj vašega otroka.
 • Pomembna je za razvoj otrokovih možganov in tvorbo krvi.

Naš nasvet:

Če načrtujete nosečnost, vam lahko dopolnila s folno kislino morda koristijo še pred zanositvijo. Priporočamo vam, da se o tem pogovorite s svojim ginekologom.

Pomanjkanje folne kisline

Pomanjkanje folne kisline zavira pravilno rast celic in nastajanje novih krvnih celic, ki sta pomembna razvojna procesa pri vsakem človeku.

Med nosečnostjo pa je folna kislina še toliko pomembnejša, ker s folati ne oskrbujete le svojega telesa, ampak tudi otrokovega. 

Težave, ki so posledica pomanjkanja folne kisline

 • slabokrvnost pri mamici
 • prirojena napaka, ki prizadene otrokovo hrbtenico (spina bifida)
 • prirojene napake, ki vplivajo na otrokove možgane
 • morebitne druge funkcionalne okvare ob rojstvu, ki so še predmet raziskav (npr. prezgodnji porod, okvare sečil, zajčja ustnica oz. shiza, srčne napake)

Zgodnje odkrivanje pomanjkanja folne kisline

Da bi preprečili pomanjkanje folne kisline med nosečnostjo in z njo povezane zaplete, bi morali z uživanjem dopolnil, ki vsebujejo folno kislino, pričeti takoj ko ugotovite, da ste noseči. Tudi če nosečnost šele načrtujete, je jemanje folne kisline priporočljivo. 

Simptomi pomanjkanja folne kisline

 • utrujenost
 • izčrpanost
 • razdražljivost in/ali depresija
 • bledica
 • omotica
 • zadihanost

V hudih primerih celo:

 • rdeč in boleč jezik
 • oslabljen okus
 • driska in hujšanje

Ne pozabite!

Našteti simptomi niso gotov znak pomanjkanja folne kisline, lahko so namreč tudi pokazatelj drugih bolezni. Ob pojavu katerega od teh simptomov se morate zato vedno posvetovati z zdravnikom in z njegovo pomočjo ugotoviti, kaj je vzrok zanj. 

Zdravljenje pomanjkanja folne kisline

V primeru suma na pomanjkanja folne kisline je najprej treba narediti laboratorijsko preiskavo krvi. Ker so simptomi podobni simptomom pomanjkanja vitamina B-12, so krvne preiskava nujno potrebne. Če preiskava potrdi pomanjkanje folne kisline, vam bo zdravnik predpisal folno kislino v obliki prehranskega dopolnila.

Med nosečnostjo pa bi morala dodatne količine folne kisline uživati vsaka ženska, zato jo zdravniki običajno predpišejo že ob prvem pregledu.

Folna kislina pred nosečnostjo/ko šele razmišljate, da bi imeli otroka

Ali nameravate v bližnji prihodnosti zanositi? Potem je priporočljivo, da z uživanjem folne kisline začnete že pred spočetjem, najbolje takoj ko prenehate z uporabo trenutnih kontracepcijskih sredstev.

V idealnem primeru bi morali folno kislino začeti jemati najmanj mesec dni pred zanositvijo. Če vas zanima, kdaj imate največ možnosti za zanositev, uporabite HiPPov priročni kalkulator plodnosti.

V različnih virih lahko sicer zasledite informacije, da je možnost zanositve večja, če ženska uživa dopolnila s folno kislino, vendar to še ni znanstveno dokazano. Znano pa je, da ima folna kislina ugoden učinek na telesne hormone, ki lahko spodbudijo nosečnost.

Zakaj je folna kislina pomembna tudi v času dojenja?

Poleg številnih drugih hranil materino mleko vsebuje tudi folat. To pomeni, da dojenje vašega otroka preskrbi tudi s tem pomembnim vitaminom, ki podpira zdravo rast otroka, spodbuja namreč delitev in rast celic ter tvorbo krvi.

Nasvet:

Tudi po rojstvu je folna kislina oziroma folat bistven element zdrave rasti otroka. Z dojenjem otroka preskrbite s tem vitaminom, ki je naravno prisoten v materinem mleku. Ko boste prenehali z dojenjem, pa izberite HiPP ORGANIC COMBIOTIC® – edino znamko mlečnih formul z Metafolin®om. 

*Metafolin® je registrirana blagovna znamka podjetja Merck KGaA iz Darmstadta v Nemčiji.

Številni zdravniki in tudi Nemško prehransko društvo v obdobju dojenja priporočajo uživanje dodatne folne kisline. Ta vitamin ni koristen le za vašega otroka, ampak tudi za vas. Po porodu in v času dojenja je zdrava prehrana zelo pomembna, da si povrnete moč in se uspešno spopadete z vsakdanjim življenjem, ki ga zaznamuje nov družinski član.

Priporočljivo pa je, da se glede tega posvetujete tudi s svojim ginekologom, saj se mnenja o tem, ali je treba med dojenjem še naprej jemati dopolnila s folno kislino ali ne, močno razlikujejo. Najbolje je, da se vaš zdravnik odloči na podlagi vašega konkretnega primera in po temeljitem pregledu.

Hrana – katera živila vsebuje folat?

Veliko količino folata najdemo v listnati in ostali zelenjavi (npr. brokoliju), paradižniku, krompirju, jajcih, mesu in polnozrnatih izdelkih. Vendar je folat zelo nestabilen in ga toplota, svetloba in kisik skoraj popolnoma uničijo. Zato je med nosečnostjo skoraj nemogoče, da bi dovolj folne kisline zaužili s prehrano.

Kljub temu pa obstaja nekaj živil, ki bi jih morali uživati v večjih količinah. Z njimi se lahko uspešno borite proti pomanjkanju folata in zaščitite svojega nerojenega otroka:

 • listnata zelenjava, na primer solata ali špinača
 • stročnice, na primer grah ali soja
 • rumenjak
 • jetra (le v majhnih količinah)
 • zelenjava, kot so šparglji, paradižnik, zelje ali paprika
 • oreščki
 • polnozrnati izdelki
 • pšenični otrobi

Uživanje dodatne folne kisline med nosečnostjo – kaj si morate zapomniti

Da bi preprečili morebitno pomanjkanje, morate med nosečnostjo uživati prehrano, bogato s folatom. Zgoraj si lahko preberete več o živilih, ki so pomembna za to, poleg tega pa morate vsakodnevno jemati tudi dodatno folno kislino, ki vam jo lahko predpiše zdravnik.

Med nosečnostjo bi morali dnevno zaužiti 550 mikrogramov folatnega ekvivalenta. Večina te količine (približno 400 mikrogramov) bi morala izvirati iz folne kisline, preostalih 150 mikrogramov pa je najbolje zaužiti s hrano, saj to zagotavlja dobro uravnoteženo kombinacijo.

Priporočamo, da se glede uživanja dodatne folne kisline med nosečnostjo posvetujete s svojim ginekologom.

Nemško prehransko društvo v splošnem priporoča uživanje sledečih količin: 

starost količina folatnega ekvivalenta na dan v mg
0 do 4 mesecev 60 mg
4 do 12 mesecev 80 mg
1 do 4 let 120 mg
4 do 7 let 140 mg
7 do 10 let 180 mg
10 do 13 let 240 mg
od 13 let 300 mg
nosečnice 550 mg
doječe matere 450 mg

Najpomembnejša vprašanja glede folne kisline oziroma folata

 

Kaj se zgodi, če pozabim vzeti dopolnilo s folno kislino?

Seveda je pomembno, da med nosečnostjo redno jemljete dnevni odmerek folne kisline, ni pa konec sveta, če en dan na njega pozabite. Naslednji dan vam odmerka ni treba podvojiti. Če ste glede česa v dvomih, je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

 

Ali je možno zaužitje prevelike količine folne kisline?

Se sprašujete, ali bi zaužitje prevelike količine folne kisline med nosečnostjo lahko škodilo vam ali vašemu otroku? V splošnem zaenkrat ni znano, da bi prevelik odmerek folne kisline imel resne posledice. Lahko pa se pojavijo spodaj našteti manjši stranski učinki:

 • anksioznost
 • težave s prebavili
 • slabost

Kljub temu pa ne smete zaužiti več kot 1.000 mikrogramov folne kisline na dan. Če opazite kakršne koli neželene učinke, ki se pojavijo po zaužitju dopolnila s folno kislino, takoj prenehajte z jemanjem in se posvetujte z ginekologom.

Preberite si več o uravnoteženi in zdravi prehrani med nosečnostjo

 

Folna kislina z ali brez joda?

Številna dopolnila s folno kislino so obogatena z jodom, saj ga mnogim odraslim dandanes primanjkuje. Ker je jod pomembno hranilo, ki ga je treba uživati v zadostnih količinah zlasti med nosečnostjo, je lahko takšno kombinirano prehransko dopolnilo dobra izbira.

Morate pa biti previdni, če imate težave s ščitnico. V tem primeru se morate jodu izogniti. Priporočamo, da se o različnih opcijah pogovorite s svojim ginekologom. 

 

Ali se splača jemati prehranska dopolnila z ribjim oljem?

Prehranska dopolnila z ribjim oljem so priporočljiva tudi za nosečnice, še posebej tiste, ki ne uživajo dovolj mastnih morskih rib. Tovrstna dopolnila vas preskrbijo z dragocenimi omega-3 maščobnimi kislinami, ki so med nosečnostjo zelo pomembne, saj prispevajo k razvoju otrokovih možganov. Obstajajo izdelki, ki vsebujejo tudi folno kislino in vam tako zagotavljajo vsa pomembna hranila, ki jih potrebujete med nosečnostjo. 

O avtorici:

Anja Schröder, ki je tudi sama mama, že vrsto let piše prispevke za več znanih družinskih blogov. Večinoma se osredotoča na družinske teme in s svojim živahnim slogom pisanja besedila naredi še posebej zanimiva.