Vitamin D sedem dni na teden

Otroci vsaj 7 mesecev v letu ne dobijo dovolj vitamina D...

Vaš malček raziskuje svet okoli sebe in postaja vse aktivnejši. Za zdrav razvoj rastočega otroka je še posebej pomemben vitamin D, saj ima ključno vlogo pri metabolizmu kosti in pripomore k njihovemu zdravemu razvoju.

Vendar pa najnovejše študije kažejo, da otroci in najstniki pri nas vitamina D ne dobijo dovolj.* 

 

Ko bi le zadostovalo že 7 sončnih žarkov na leto ...

Vitamin D je edini vitamin, ki ga naše telo lahko kar samo proizvaja v koži. Za nastanek vitamina D mora biti koža v zadostni meri izpostavljena sončni svetlobi, kar pa ni vedno mogoče, še posebej v zimskem času. Zato dojeni dojenčki in/ali dojenčki, ki jih hranimo po steklenički, prejemajo profilaktične dodatke vitamina D v obliki tabletk. Vitamin D ima zelo pomembno vlogo za zdrav razvoj v vseh obdobjih otrokove rasti.

Niti 7 jajc na dan ni dovolj ...

Na žalost obstaja le nekaj živil, ki vsebujejo znatne količine vitamina D, zato je pri otrocih dnevnim potrebam po njem težko zadostiti zgolj s prehrano. V pomoč pri tem pa je lahko mlečna formula HiPP JUNIOR COMBIOTIC®, ki je obogatena z vitaminom D in kot takšna njegov odličen vir. 

Teoretično potreben vnos hrane:

(brez izpostavljenosti sončni svetlobi) 

Kaj pripomore k razvoju močnih in trdih kosti?

Uživanje hrane, ki vsebuje vitamin D in kalcij – takšna živila so na primer špinača in brokoli, ki vsebujeta kalcij, mastne ribe pa vitamin D. 

Telovadba in krepitev mišic npr. s pomočjo otroške gimnastike. Poleg pravilne prehrane so za zdrave kosti zelo pomembni prav telovadba in močne mišice. 

Igranje na prostem: različne igre, ki se jih otroci igrajo na prostem, na primer lovljenje, ristanc ali igre z žogo. Igranje na soncu in svežem zraku za malčke ni samo zabava, ampak pripomore tudi k zdravim kostem, vendar pa je pomembno tudi, da njihovo kožo zaščitite pred soncem.

*Viri: raziskava VELS, raziskava KiGGS, raziskava GRETA