Kdaj in kako prenehati z dojenjem?

Odločitev kdaj prenehati z dojenjem je odvisna od vas in vašega dojenčka. Ni pravila o tem kdaj je pravi čas za odstavitev. Nekateri otroci želijo biti dojeni dlje kot je bilo pričakovati. Potrebno je upoštevati tudi osebne potrebe.

Dojenčki potrebujejo uvajanje goste hrane, ne prej kot, od 4. meseca dalje in najpozneje do začetka 7. meseca. Dojenje naj se postopoma zamenja za gosto prehrano. To je najbolj naravna pot k odstavitvi.

Z dojenjem lahko nadaljujete za zagotovitev mlečne prehrane, dokler vam in otroku to ustreza. Če morate ali želite odstaviti svojega otroka, počasi zamenjujte en mlečni obrok za drugim z mlečno formulo.

Če otrok odklanja drugo mleko ali cucelj, najprej poskusite z izčrpanim mlekom ali pomočite cucelj v izčrpano mleko.

Ko se otrok privadi na stekleničko mu namesto izčrpanega mleka ponudite mlečno formulo. Proizvodnja mleka v dojkah se bo postopoma zmanjševala, če bo otrok manj sesal, vi pa boste zmanjšali vnos popite tekočine.

Pomembno:

Dojenje je najboljša in najugodnejša oblika prehrane za vašega dojenčka ter hkrati zagotavlja dobro zaščito pred infekcijami. S pogostim dojenjem spodbujate nastajanje zadostne količine mleka. Bodite pozorni, da v času dojenja uživate uravnoteženo in raznoliko prehrano. Odločitev ali bo mama dojila je izključno njena. Uporaba mlečne formule lahko vpliva na uspešnost dojenja. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča izključno dojenje prvih 6. mesecev. V primeru potrebe se posvetujte s pediatrom oziroma z za to usposobljeno osebo.