Zakaj vaš otrok potrebuje sedemkrat več vitamina D?

Prvi rojstni dan je za vašega otroka pomemben mejnik v razvoju, začel bo namreč aktivno raziskovati svet okoli sebe. Četudi poje že zelo veliko, je vaš malček vendarle še vedno otrok in mu do odraslosti manjka še dosti. Zato je zelo pomembno, da je prehrana v obdobju, preden začne hoditi v šolo, primerna njegovi starosti. Za zdravo rast in razvoj kosti potrebuje kar sedemkrat več vitamina D kot vi. 

 

Kalcij in vitamin D sta pomembna, ker poskrbita za močne in trde kosti.

Kalcij igra zelo pomembno vlogo kot gradnik kosti. Vitamin D pa je nujen za normalen razvoj kosti in zob ter za krepitev imunskega sistema, ki do tretjega leta življenja še ni v celoti razvit. Poleg vitamina D k močnemu imunskemu sistemu pripomoreta tudi vitamina A in C. 

Čeprav lahko naše telo vitamin D tvori kar samo od sebe, lahko k njegovi višji ravni med drugim pripomore tudi izpostavljenost sončnim žarkom. Ker pa sonca ni vedno ravno na pretek, zlasti v zimskem času, so pomembni tudi drugi viri vitamina D. Obstaja le nekaj živil, ki lahko naše telo preskrbijo z zadostnimi količinami tega bistvenega vitamina. Teoretično bi otroci brez izpostavljenosti sončni svetlobi morali pojesti 10-12 jajc, 1 kg šampinjonov, kilogram in pol sira ter več kot 125 g lososa.

Kaj pripomore k razvoju močnih in trdih kosti?

Uživanje hrane, ki vsebuje vitamin D in kalcij – takšna živila so na primer špinača in brokoli, ki vsebujeta kalcij, mastne ribe pa vitamin D. 

Telovadba in krepitev mišic npr. s pomočjo otroške gimnastike. Poleg pravilne prehrane so za zdrave kosti zelo pomembni prav telovadba in močne mišice. 

Igranje na prostem: različne igre, ki se jih otroci igrajo na prostem, na primer lovljenje, ristanc ali igre z žogo. Igranje na soncu in svežem zraku za malčke ni samo zabava, ampak pripomore tudi k zdravim kostem, vendar pa je pomembno tudi, da njihovo kožo zaščitite pred soncem.

Ena novejših raziskav je ugotavljala učinek različnih letnih časih. Rezultati raziskave so pokazali, da je bila raven vitamina D pri otrocih zadostna šele v poletnem času, saj se več kot 90 % tega vitamina proizvede v koži, le 5-10 % pa se ga absorbira iz hrane. 

Ena izmed rešitev za to je mlečna formula HiPP JUNIOR COMBIOTIC®. Raziskava, ki so jo leta 2013 izvedli Hower in sodelavci, je namreč pokazala, da lahko pomanjkanje vitamina D pri otrocih pozimi preprečimo z mlečno formulo HiPP JUNIOR COMBIOTIC® in tudi, da lahko raven vitamina D na ta način celo povečamo.