Mlečna hrana

Kdaj naj bi iz ene stopnje mlečne hrane prešli na drugo stopnjo? Od katere starosti dalje lahko moj otrok pije kravje mleko?

Menjava na drugo mlečno formulo ali hrano je mogoča, ni pa nujna. Vaš dojenček dobi vsa potrebna hranila s celotnim naborom HiPP mlečnih formul – ki jih seveda dopolnimo s starosti primernimi kašicami, ko uvajamo gosto hrano. Ključno je, da je vaš otrok zadovoljen in sit z izbrano mlečno formulo. Menjava na uporabo druge mlečne formule seveda ne bo predstavljala težave. Pod pogojem seveda, da se držite priporočil za določeno starost.

Spremembo uvedite stekleničko po stekleničko – preprosto vsak dan povečajte število stekleničk z novo mlečno formulo. Na ta način se prebava vašega dojenčka lahko prilagodi novi mlečni formuli, vi pa lahko spremljate, če jo otrok dobro prenaša. Ne mešajte dveh različnih mlečnih formul v eni steklenički.

V prvem letu starosti naj bi se kravje mleko ponudilo le v malih količinah, kot sestavina kakšnega obroka in ne kot samostojen napitek.

Ko postane vaš otrok starejši, strokovnjaki priporočajo uporabo nadaljevalnega mleka Junior za zajtrk, kot dodatek muslijem ali kot napitek ponujen v skodelici. Vašega otroka bo oskrbel s pomembnimi vitamini in minerali, ki so nujni za zdravo rast. Ima znižano vsebnost beljakovin, ki je prilagojena potrebam otrok.

Dosledno uvajanje nizko-alergenih živil prvega pol leta je odločilno za preventivo proti alergijam.
Dojenčki pri katerih obstaja tveganje za razvoj alergije, naj bi se prvega pol leta le dojili ali uporabljali posebne nizkoalergene mlečne formule.

Prosimo upoštevajte, da ti ukrepi za prepričevanje alergij izgubijo svoj učinek takoj, ko otroku ponudimo običajno mlečno formulo ali ne-hidrolizirano posebno mlečno formulo, kot je npr.: AR mlečna formula. Najbolje, da se o tem, če se bo in kako striktno se bo pri vašem otroku od druge polovice prvega leta dalje uvajala dietna hrana pogovorite z vašim pediatrom – na individualni ravni.

Jedilnik vašega otroka lahko ustrezno širite z uporabo nizko-alergenih HiPP izdelkov.

Kako dolgo lahko dajete mlečno formulo?

HiPP-ovo začetno mlečno formulo kot je HiPP 1 je idealna za dojenčke od 0 – do 6 mesecev.

HiPP-ovo nadaljevalno mečno formulo kot je HiPP 2 je primerna za dojenčke od 6 – do 12 mesecev.

HiPP-ova Junior mlečna formula kot je HiPP 3 Junior je primerna od 1. leta dalje.

Nadaljevalno mleko vsebuje več železa kot začetna mlečna formula, da zagotovi zadostno preskrbo z železom v drugi polovici prvega dojenčkovega leta. Natančen čas, kdaj prenehamo dajati začetno mlečno formulo ni definiran. Začetno in nadaljevalno mlečno formulo lahko dojenčku dajemo toliko časa, kot želi.

Začetno mleko je popoln obrok, ki ga po 4. mesecu začnemo postopoma nadomeščati z uravnoteženo prehrano.
Ko postane vaš otrok starejši kot eno leto, naj bi mleko pil kot del obroka. HiPP 3 Junior mleko je popolnoma primerno zanj. Prilagojeno je posebnim prehranskim potrebam malčka. Najbolje, da ga postrežemo kot del obroka, namesto kravjega mleka, npr.: poleg sendviča, v mislijih, ali le kot pijačo (v skodelici) med obroki. Bodite pozorni na to, da naj bi se najkasneje na začetku drugega leta mleko in ostale tekočine ponujale otroku v skodelici oziroma lončku. Na ta način se bo vaš otrok naučil novih spretnosti, ne bo več stalnega sesanja iz stekleničke in tako boste zaščitili tudi otrokove zobe.

Imate dodatna vprašanja?

Obrnite se na našo brezplačno telefonsko svetovalnico za starše: 080 2221

Ali nam pišite tukaj...