Prehranski načrt: od 7. meseca*

Materino mleko – toliko časa dokler vi in vaš malček želita

*Z uvajanjem goste hrane pričnite glede na razvoj vašega otroka in ne prej kot po dopolnjenem 4. mesecu in ne kasneje kot po dopolnjenem 6. mesecu.

Pri tej starosti imajo nekateri otroci že prve zobke. Poleg tega lahko že bolje premikajo jezik in celotna usteca. Zdaj lahko hrana že vsebuje prve manjše koščke, da se dojenčki postopoma lahko navadijo na hrano s koščki.

Zgodnje jutro: zjutraj lahko dojenčka še vedno nahranite z materinim mlekom ali mlečno formulo. Podojite svojega dojenčka, ali mu ponudite nadaljevalno mlečno formulo HiPP 2. Nadaljevalna mlečna formula je prilagojena posebnim zahtevam starejših dojenčkov. Zagotavlja jim vsa pomembna hranila, ki jih potrebujejo poleg goste hrane. Od 8. meseca dalje se vaš dojenček lahko začne učiti, pitja mleka iz skodelice. To spodbuja njegov razvoj in je boljše za zobe.

Kasnejše jutro: skozi dopoldan lahko nadaljujete z dojenjem ali hranjenjem z nadaljevalno mlečno formulo HiPP 2. Če je vaš dojenček po tem še vedno lačen, lahko dodatno ponudite žitno-sadno kašico – ki jo pripravite sami ali ponudite HiPP kašico sadje in žita.

Čas kosila: od 8. meseca dalje, lahko vašemu dojenčku ponudite obrok primeren za 8. mesec. Ti obroki vsebujejo nežne, male koščke, ki spodbujajo otroka k učenju žvečenja. Učenje žvečenja je pomembno za otrokov razvoj in za učenje govora. Za to starostno skupino, so porcije že večje, ker vaš otrok zdaj potrebuje več hrane, da se nasiti.

Popoldan: za popoldansko malico je idealna žitno-sadna kašica. Nove vrste zelenjave ponujajo nove okuse. Kašico lahko zmešate tudi sami, tako da uporabite HiPP ekološko žitno kašico in HiPP sadje. Navodila za pripravo takšne kašice najdete na deklaraciji za HiPP ekološko žitno kašico. Za spremembo lahko otroku popoldan ponudite tudi HiPP sadje in jogurt.

Za prve grickalice primerne po 8. mesecu nudi HiPP paleto različnih prigrizkov kot so HiPP Keksi za dojenčka, HiPP Riževi vaflji ali HiPP Otroški proseni hrustljavčki. Ti izdelki so idealna dopolnitev med obroki in hkrati spodbujajo žvečenje in razvoj grizalnih mišic.

Zvečer: ponujamo različne različice mlečnih kašic.

Tekočina: najkasneje pri tretjem obroku goste hrane, morate malčku ponuditi tudi nekaj za piti – ob vsakem obroku goste hrane. Najprimernejša je voda, nesladkan čaj, razredčen sadni sok.

Najpogostejša vprašanja

Moj dojenček še nima zob. Ali lahko vseeno je obroke s koščki?
Da, ker so koščki tako majhni, da jih dojenček lahko stisne z jezikom ob nebo v ustih.

Moj dojenček še ne mara hrane s koščki. Kaj lahko naredim?
Nadaljujte z običajno hrano, ki mu jo ponujate in mu hrano s koščki ponudite spet kasneje.

Kako velika naj bo ena porcija?
Kozarčke od 8. meseca dalje ponujamo v takšni količini, kot je primerna za en obrok za dojenčka in ki ga večina dojenčkov poje. Vseeno so dojenčki, ki pojejo nekoliko več in tisti, ki so siti že preden izpraznijo cel kozarček. Povsem normalno je, da bo apetit vašega dojenčka precej variiral.

Nasveti za zdrave zobe:

  • Izvajajte redno higieno zobk od prvega zobka dalje.
  • Ko so zobki oprani, nobene hrane več, le še voda in nesladkani čaji.
  • Nikoli ne dovolite da steklenička postane duda tolažilka iz katere dojenček neprestano sesa.  Vedno sami držite stekleničko in otroku omogočite, da se hitro odžeja.
  • Od 8. meseca dalje navadite otroka, da pije iz skodelice.

Da bi našli pravo skupino HiPP izdelkov, iščite na policah glede na naslednje barvne skupine: