Koliko spanja potrebuje moj dojenček?

Vsak dojenček ima svoj lasten ritem in potrebo po spanju in prehranjevanju. Posebno novorojenčki prvih nekaj tednov še nimajo občutka za dan in za noč. Tu ni veliko kar starši lahko naredimo, da se ta občutek razvije.

Lahko podprete dojenčka v njegovem razvoju, vendar dojenček bo tempo določal sam. Nekateri dojenčki imajo močan naravni ritem. Ti dojenčki bodo običajno zelo hitro prespali celo noč. Spet drugi otroci, pa kar nekaj mesecev čutijo lakoto ali utrujenost vsakič ob različnem času. Takšni otroci potrebujejo podporo svojih staršev, da najdejo notranjo regulacijo ali da vzpostavijo ritem, ki je sprejemljiv za celo družino.

Stalna, umirjena dnevna rutina, redni obroki, reden odhod v posteljo in ostale aktivnosti, kot je sprehod ali določeni ostali rituali so pomembni. Rutina, kot je kopanje, hranjenje, zgodbice za lahko noč ali uspavanke imajo lahko pomirjujoč učinek. Ne pozabite napolniti tudi svojih lastnih baterij z uravnoteženo prehrano, zadostno količino tekočine in več odmori čez dan, kot ste jih imeli navadno.

V prvih tednih življenja

Zdi se, da v prvih tednih življenja vaš dojenček prespi skoraj cel dan. Novorojenčki pravzaprav spijo približno 18 ur na dan, običajno v 4-urnih intervalih prekinjenih zaradi dojenja, previjanja ali crkljanja. 

V prvih 4. do 6. mesecih

V prvih 4. do 6.-mesecih se vaš dojenček nauči razlikovati med dnevom in nočjo. Občutek za ta ritem ni prirojen. Biološka ura se nastavi po rojstvu, s sledenjem specifični družinski rutini. Sčasoma se pogosto krajše dremuckanje spremeni v daljše spanje. Tudi čas budnosti se postopoma podaljšuje.

Med 6. do 12.-mesecem

Med 6. do 12.- mescem večina dojenčkov spi približno 11 ur ponoči dvakrat na dan po 1 do 1,5 ure. Dremuckanje čez dan naj ne traja predolgo, sicer ima dojenček lahko težave s spanjem ponoči.

Nekaterim staršem ni prijetno buditi svojih dojenčkov, ker mislijo, da dojenčki potrebujejo spanje. Kakorkoli, vseeno je bolje, da dojenčka, ki čez dan že nenavadno dolgo spi nežno zbudimo, da ne ogrozimo zdravega spalnega ritma. Ali ni bolje, da je dojenček malce nejevoljen, če ga zbudimo pri njegovem predolgem spancu podnevi, kot da se zbudi ponoči, ves spočit in čaka, da ga bomo zabavali? Čas, ko je vaš dojenček čez dan buden izkoristite polno in kakovostno, tako da ste z njim in da spodbujate njegov razvoj. Najdaljši čas budnosti, to je med 4 – do 5 ur, naj bo večerni čas pred nočnim spanjem. To bo vašemu dojenčku pomagalo, da bo lahko zaspal in da bo dobro spal skozi noč.

V drugem letu

V drugem letu otrok potrebuje 13 ur spanja na dan. Če dojenček 11 ur spin a noč, spi še vedno eno uro pred in eno po kosilu. Nekateri začnejo zmanjševati čas spanja čez dan na eno uro okrog poldneva, ko je dojenček star 10 mesecev; spet drugi si vzamejo čas, dokler dojenčki niso stari 18 mesecev. 

V tretjem letu

Starejši kot postajajo otroci, manj spanja potrebujejo. Med tretjim letom starosti potrebujejo otroci le okrog 12 ur spanja. Nekateri otroci opustijo spanje po kosilu, medtem ko drugi spijo popoldan vse do konca vrtca.

Informacije za posamezne starostne skupine

Sledeče informacije po posameznih skupinah so povprečne vrednosti. Potreba po spanju se od posameznika do posameznika lahko razlikuje. Razlike med 1 do 2-ma urama. Nekateri otroci potrebujejo celo manj spanja.

Starost ugotovite koliko spanja na dan potrebuje vaš otrok (24 ur)
Novorojenček 16 do 20 ur
3 tedni 16 do 18 ur
6 tednov 15 do 16 ur
4 meseci 9 do 12 ur na noč in 2 počitka čez dan (2 – 3 ure vsak)
6 mesecev okrog 11 do 12 ur ponoči in 2 počitka čez dan (1 – 1,5 ur vsak)