Tako bo vaš dojenček varno in mirno spal

V redkih primerih pride v prvem letu do nenadne smrti dojenčka med spanjem. Na srečo, je na voljo učinkovita preventiva: pravilno spalno okolje. Nekateri preprosti ukrepi lahko zmanjšajo tveganje za vašega dojenčka na minimum. Spodnja priporočila so znanstveno podprta in so se v praksi izkazala za uspešna.

Spanje na hrbtu

Od prvega dne dalje, naj bi otroci spali na hrbtu – tudi čez dan. To je najpomembnejši preventivni ukrep za varno spanje in zmanjša tveganje za sindrom nenadne smrti v posteljici za 50%.

Če vas skrbi, da bi vaš dojenček utegnil pogoltniti izbruhano hrano ali da bi se celo zadušil z njo, vam zdaj ni treba več skrbeti za to. Strokovnjaki pravijo, da je ta strah povsem neutemeljen, a na žalost preprečuje pogosto preprečuje, da bi dojenčka dali v pravo pozicijo za spanje.

Ko je vaš malček buden in aktiven , naj bo položen na trebušček, da lahko trenira svoje hrbtne mišice. Kasneje, ko se je vaš dojenček sam sposoben obrniti na trebušček, da bi tako spal, ga lahko pustite spati v takšni poziciji.

Spalna vreča namesto odejice?

Primerne spalne vreče dojenček ne more zbrcati dol s sebe ali potegniti čez glavo.

Pravilo za pravo spalno vrečo je: dolžina telesa minus dolžina glave plus 10-15 cm. odprtina za vrat ne sme biti večja kot meri obod glave. Na voljo so tudi posebne spalne vreče za novorojenčke.

Zaščita pred pregretjem

Dojenčki imajo radi med spanjem hladnejši prostor. Gretje povečajte le, če temperature pade pod 18°C. Posteljice ne postavite poleg radiatorja ali na sonce. Rokice in nogice ima lahko dojenček hladne, a to še ne pomeni, da mu je mrzlo.

Vse kar vaš dojenček potrebuje za spanje je plenička, bodi, pižamica in spalna vreča. Če je temperature v prostoru visoka, posebno pozimi, potrebuje celo manj. Če se vaš dojenček okrog vratu poti, potem mu je prevroče. Za spanje ne oblačite kapice. Dojenčki se hladijo skozi njihove glavice. Termoforji in debele dekice ne sodijo v posteljico, prav tako ne ovčji flisi in podobno.

Cigaretni dim je škodljiv

Kajenje v bližini dojenčka povečuje tveganje za bolezni in tveganje za sindrom nenadne smrti v posteljici. V času nosečnosti in v času otrokovega prvega leta se izognite kajenju. Prostori v katerih prebiva dojenček, še posebno soba v kateri spi, morajo biti nekadilski.

Otroška posteljica v spalnici staršev

Prvo leto naj dojenček spi v svoji posteljici v spalnici staršev. Zvok vašega dihanja ima pozitiven vpliv na regulacijo dojenčkovega dihanja.

Oprema dojenčkove posteljice:

  • precej trda, zračna vzmetnica
  • brez vzglavnika
  • brez perja, mehkih blazinic ali plišastih igračk

Dojenje je zdravo

Pri dojenih dojenčkih je tveganje za sindrom nenadne smrti v posteljici manjši. Če je le možno, dojite svojega dojenčka vsaj 4-6 mesecev. To krepi dojenčkovo telo in njegov imunski sistem.