Nasveti o zaščiti zob in zobni negi

Zdravi zobki od začetka

Poleg “zobkom prijazne” prehrane z malo sladkorjev in kislin, je drugi steber dentalnega zdravja prava nega zobk. Prvi mali zobki naj ostanejo zdravi in lepi kakor dolgo se da, kajti zdravi mlečni zobje so zelo pomembni za zdravje stalnih zob. To je razlog, da s higieno zob ne morete začeti prezgodaj. Tu smo zbrali nekaj pomembnih nasvetov, vendar se vseeno posvetujte še z vašim zobozdravnikom. 

HiPP Nasvet 1. – čiščenje malih zobk

Kakor hitro se prikaže prvi zobek, pričnite s čiščenjem zob. Na začetku bo dovolj, če zobek malo podrgnete z bombažno krpico. Ko se prikaže več zob, jih lahko čistite enkrat do dvakrat na dan s ščetko za dojenčke.

Pri prvih nekaj zobeh ni potrebe, da bi uporabljali zobno pasto. Bolje je, da čistite brez nje, ker je vaš malček po čiščenju ne bo znal izpljuniti. O uporabi zobne paste se pogovorite z vašim zobozdravnikom. Znal vam bo svetovati pravi čas za uporabo zobne paste in pravo izbiro zobne paste.

Z vašim pediatrom se pogovorite tudi o uporabi fluoridov za močne zobe, ker on najbolje ve, kaj vaš otrok potrebuje.

HiPP Nasvet 2. – zaščita malih zobk

Ste vedeli, da svojemu otroku lahko daste zobno gnilobo? Če žličko ali dudico vašega malčka poližete, se lahko bakterije iz vaših ust hitro preselijo v usta vašega dojenčka. Zato za vašega malčka vedno uporabite svežo žličko ali oprano dudico.

HiPP Nasvet 3. – preprečite stalno sesanje

Celo pijača lahko povzroči kvar zob (zobno gnilobo), če dojenček pogosto ali stalno sesa iz stekleničke – četudi vodo.

Zato:

  • Poskrbite, da se vaš otrok odžeja naenkrat.
  • Ne dovolite malčku, da neprestano sesa iz stekleničke in da ta služi za pomiritev, da lahko zaspi.
  • Sami držite stekleničko in je ne dajte vašemu dojenčku.
  • Od 8. meseca dalje dojenčka navajajte na pitje s kozarčka.

HiPP Nasvet 4. – ne nudite prigrizkov ves čas

Ne nudite otroku ves čas nečesa za jesti. Še posebno ponoči morajo imeti zobje mir, da medtem slina popravi zobno sklenino. Ta proces je znan kot »remineralizacija« - raztopljeni minerali se ponovno namestijo. Sicer hrana odnese s seboj tudi slino, ki ne more popravljati zob. Zato hrano in pijačo ponudite ob določenih urah in se izogibajte vmesnih prigrizkov in obrokov ponoči.