Ali moj dojenček potrebuje hrano ponoči?

Vsak dojenček ima svoje lastne spalne in prehranjevalne vzorce in zahteve. Novorojenčki prvih nekaj tednov ne razlikujejo med dnevom in nočjo. Dojenček preprosto ni vajen daljše obdobje biti brez hrane. V maternici se je dojenček »prehranjeval« na uro. Zato bodite prvih nekaj tednov ponoči pripravljeni na »klic dolžnosti«.  

Če dojenčka hranite z mlečno formulo, se lahko s partnerjem pri tem menjate. Enako lahko postopate, če si mleko zvečer izčrpate in ga shranite v hladilnik (dobro zaprtega pri +4°C do +6°C starega največ dva dni).

Pri treh mesecih starosti bo lahko vaš dojenček zdržal od enega do drugega obroka daljši čas in bo zato tudi dlje spal ponoči, namesto podnevi. Od šestega meseca dalje dojenčki ne potrebujejo več hrane ponoči, ker se pri tej starosti pri zdravih otrocih ritem za lakoto in sitost popolnoma premakne na dnevni čas. 

Mlečne kašice za lahko noč

Kot zadnji obrok pred spanjem, bo mlečna kašica za lahko noč dojenčka nasitila za dlje časa, kot materino mleko ali mlečna formula. HiPP gotove mlečne kašice so na voljo v instant obliki. Vse kar morate narediti je, da jih zmešate z vodo. Uporabite lahko naše že pripravljene HiPP kašice za lahko noč v kozarčku – brez dodanega sladkorja.

Pregled HiPP kašic za lahko noč je tukaj.

Pomembno je, da so dojenčki siti tudi podnevi

Da dojenčki čutijo sitost ponoči, ni pomemben le hranljiv večerni obrok, temveč tudi dovolj hrane čez dan. Če hočete, da dojenček prespi noč, je pomembno, da zadovoljite njegove prehranske potrebe tudi čez dan. Vsebnost energije z nočnih obrokov skušajte preusmeriti na dnevne obroke. Za kosilo ponudite obrok, ki vsebuje zelenjavo in meso ali ribo. Preprosta menjava mlečnega obroka z zelenjavnim ne bo dovolj. Na začetku uvajanja goste hrane, dokler vaš otrok ne more dokončati celega kozarčka, ga lahko še vedno do polne sitosti nahranite z mlekom. Po izkušnjah se bo količina mleka ob uvajanju goste hrane postopno zmanjševala, dokler mleka ne bo popolnoma nadomestil obrok goste hrane. 

Brez nočnega hranjenja

Nočni obroki lahko dojenčku preidejo v navado, ki jo le stežka opusti. Če se vaš dojenček ponoči kar naprej zbuja, priporočamo, da mu ponudite nesladkan čaj ali prekuhano vodo – ne ponujajte nobene hrane. Nočni obroki prekinjajo nočno spanje in lahko poškodujejo dojenčkove prve zobke, ker jih ponoči verjetno ne boste čistili. Opuščanje te navada bo seveda terjalo čas in potrpežljivost, a z nežno doslednostjo boste dosegli zastavljen cilj.