Driska pri otroku - Kaj lahko naredimo, če je blato preredko/vodeno?

Dojenčkovo blato se lahko zelo razlikuje po barvi, vonju in konsistenci, glede na to s čim ga hranimo (z materinim mlekom, običajno mlečno formula, gosto hrano) – tako kakor pri odraslih.

Blato dojenih dojenčkov je običajno mehko in vodeno. Če je dojenček hranjen le po steklenički, potem je odvisno od sestave mlečne formule, blato je lahko trše ali podobno blatu, ki ga imajo dojeni dojenčki. Na primer naše mleko HiPP Combiotic® vsebuje prehranske vlaknine (galakto-oligosaharide iz laktoze), ki blato mehčajo.

Prebava se spremeni…blato lahko postane bolj vodeno, če…

  • spremenite mlečno formulo (sprememba stopnje)
  • dojenčku rastejo zobki
  • dojenček poje manj/več goste hrane
  • dojenček popije veliko dodatne tekočine, na primer v vroči vodi
  • dojenček poje veliko sadja/popije veliko soka

Kaj lahko naredimo?

Sprejmemo situacijo kakršna je in čakamo, bolj pogosto menjamo plenice, ritko pustimo nekaj časa brez pleničke, nanesemo kremo, da zaščitimo občutljivo kožo v predelu pleničk.

Za bolj čvrsto blato, lahko pomaga naslednje (v fazi uvajanja goste hrane)

  • Prava izbira goste hrane.
  • Banana in korenček učvrščujejo blato.
  • Preverite koliko sadja in sokov malček zaužije in če je potrebno zmanjšajte količino.

Pomembno: Če ima vaš dojenček prebavne motnje, bi bilo dobro, da se posvetujete z vašim pediatrom. Tudi blaga driska pri dojenčkih lahko pripelje do resne bolezni. Iz tega razloga, se v primeru driske vedno posvetujte z vašim pediatrom.

Driska pri otroku

Če je blato vodeno in neprijetnega vonja, otrok pa odvaja nekajkrat na dan (večkrat kot običajno), potem je to driska. Obisk pri pediatru je v tem primeru nujen. Drisko naj vedno zdravi zdravnik. Le vaš pediater lahko odkrije pravi vzrok.

Če vaš otrok tudi bruha in ima vročino ali če se vam zdi na nek način bolan, ima verjetno gastrointestinalne težave, ki se pri dojenčkih in malčkih pogosto pojavljajo. Nujno je, da pediater oceni stanje.

Če ima vaš dojenček drisko in/ali bruha, lahko v zelo kratkem časovnem obdobju izgubi veliko tekočine in mineralov (elektrolitov). Če jih ne nadomeščamo, lahko dojenčkovo telesce hitro dehidrira.

Najpomembneje pri driski je, da nadomeščamo izgubo tekočine in mineralov. Za to nadomeščanje zdravniki priporočajo tako imenovano rehidracijsko raztopino (oralno rehidracijsko raztopino ORS). Na voljo je v lekarnah.

Tudi HiPP ima izdelek primeren za te težave, imenovan: »HiPP ORS 200 Gotova raztopina za oralno rehidracijo iz korenčka in riževe sluzi«.

Posebna sestava izdelka omogoča dojenčkovemu telescu, da se hitro oskrbi nazaj s tekočino in minerali.