Vodnik po nakupovanju v EU

Počitnice, nova služba ali nakupovanje ob koncu tedna v katerih izmed bližnjih državi EU – starši z dojenčki in malčki potujejo po vsej Evropi. Da bi staršem pomagali pri izbiri izdelkov iz našega mednarodnega asortimenta, smo v Vodniku po nakupovanju v EU zbrali najpomembnejše informacije o izdelkih HiPP, ki so naprodaj v državah Evropske unije. 

Starši se lahko vedno zanesete na HiPP: ne glede na to, kje se ste, vsi naši izdelki izpolnjujejo stroge pogoje glede kakovosti in varnosti. Lahko nam zaupate!

Na kaj je treba biti pozoren pri uporabi HiPPovih izdelkov iz drugih držav EU?

Na vseh deklaracijah HiPPovih izdelkov najdete sledeče informacije: 

  1. Ime izdelka 
  2. Priporočeno starost za hranjenje
  3. Opis glavnih sestavin (na vseh deklaracijah izdelkov dopolnilne oziroma nadomestne hrane)
  4. Informacije o posebnih lastnostih izdelka 

(simbolna slika)

Če so vse štiri omenjene specifikacije enake kot pri izdelku, ki ga sicer uporabljate doma, to pomeni, da je sestava izdelka enaka.

5. Če je pri kateri od teh štirih specifikacij razlika, priporočamo, da si na hitro ogledate seznam sestavin. Vsekakor se prepričajte, da je izdelek primeren za vašega otroka. 

6. Če imate kakršna koli vprašanja glede naših izdelkov, se obrnite na predstavnike podjetja HiPP v dotični državi. Kontaktne podatke najdete na deklaraciji izdelka. 

Kozarčki, lončki in žepki – ali so recepture primerljive?

Različne oblike embalaže, kot so kozarčki, lončki in žepki, morajo izpolnjevati različne pogoje glede postopka proizvodnje in polnjenja. Za izpolnjevanje pogojev pa so včasih potrebne različne recepture izdelka. 

Če je najljubši izdelek vašega otroka v kakšni drugi državi EU na voljo le v drugačni obliki embalaže, pred hranjenjem preverite seznam sestavin. 

Če imate kakršna koli vprašanja glede naših izdelkov, se obrnite na predstavnike podjetja HiPP v dotični državi. Kontaktne podatke najdete na deklaraciji izdelka.

Čeprav je izdelek videti enak, obstajajo majhne razlike v naštetih sestavinah – zakaj je temu tako?

Načeloma navajanje sestavin izdelkov na embalaži ureja zakonodaja EU, vendar pa so si posamezne države EU te predpise intepretirale nekoliko drugače.

Ko je izdelek z enako recepturo na voljo v različnih državah, moramo upoštevati interpretacije zakonov, ki veljajo na lokalni oziroma državni ravni. 

Kakšne so možne razlike v seznamu navedenih sestavin?

Različna količina sestavin (v odstotkih) 

V skladu z zakonodajo EU mora biti količina določenih sestavin navedena v odstotkih. To velja za sestavine, ki so izpostavljene bodisi v imenu izdelka bodisi na deklaraciji.

V nekaterih državah pa se ta zakon obravnava nekoliko drugače. Ponekod je treba na primer navesti količino vseh sestavin, omejenih na etiketi, v drugih državah pa je treba na ta način navesti le tiste sestavine, ki so po njihovem mnenju pomembne.

Te razlike v seznamu sestavin pa nikakor ne vplivajo na kakovost izdelka, saj je receptura identična.

Različna terminologija na seznamu sestavin

Še ena z deklaracijami povezana razlika je različna terminologija, ki se uporablja za nekatere vitamine in minerale, velja namreč terminologija, ki temelji na lokalnih zakonih. Nekatere države zahtevajo zelo tehnično terminologijo, druge pa raje uporabljajo običajne, poljudnejše izraze. Tako v nekaterih državah na primer uporabljajo izraz »vitamin C«, ki je splošno znan, druge pa imajo namesto tega raje izraz »askorbinska kislina«, ki pa kot sinonim za vitamin C ni poznan čisto vsem potrošnikom.

Povzetek sestavin na seznamu sestavin

V nekaterih državah je jasen in jedrnat seznam sestavin zelo pomemben. Ena od posledičnih zahtev je, da morajo biti sestavine združene v kategorije in nato posamezno navedene v oklepajih, npr. vitamini (vitamin A, niacin, vitamin E ...). V nekaterih drugih državah pa morajo biti vse sestavine navedene posamezno in v padajočem vrstnem redu glede na količino, npr. vitamin A, ..., niacin, ... itd. 

Izdelki HiPP so vedno skladni z najnovejšimi smernicami

Izdelke redno pregledujemo in po potrebi spreminjamo.

Razlogi za to so: 

  • nova znanstvena dognanja,
  • nove zakonske zahteve,
  • spreminjajoče se zahteve kupcev.

Ko novi/prilagojeni izdelki pridejo na tržišče, se lahko zgodi, da so v EU začasno na voljo hkrati s prejšnjimi različicami. 

Če imate kakršna koli vprašanja glede sprememb v naši ponudbi izdelkov, se obrnite na predstavnike podjetja HiPP v dotični državi. Kontaktne podatke najdete na deklaraciji izdelka.

Kaj je treba vedeti pri nakupu izdelkov dopolnilne oziroma nadomestne hrane v državah EU?

Izbor izdelkov v drugih državah EU je v bistvu takšen, kakršnega ste navajeni doma. Seveda pa pri tem upoštevamo tudi nacionalna prehranska priporočila in prehranske navade, kar pomeni, da boste morda opazili majhne razlike. 

Različne priporočene starosti hranjenja za iste izdelke

Vedeti morate, da je priporočena starost hranjenja za izdelke, ki jih običajno kupujete doma, v drugih državah EU lahko drugačna. Oglejte si seznam sestavin – tako boste lahko najbolje presodili, ali izdelek ustreza tistemu, ki vam je poznan od doma. 

Če imate glede tega kakršno koli vprašanje, se obrnite na predstavnike podjetja HiPP v dotični državi. Kontaktne podatke najdete na deklaraciji izdelka.

Isti izdelek, drugačna velikost

HiPPovi kozarčki so na voljo v različnih velikostih, saj se prehranjevalne navade razlikujejo od države do države. V nekaterih državah si obroka brez sladice sploh ne znajo predstavljati, v drugih pa je povsem običajen le glavni obrok brez sladice. Ponudba kozarčkov različnih velikosti nam tako omogoča, da zadovoljimo različne prehranjevalne navade.

Koristna rastlinska olja v HiPPovih kozarčkih z obroki za dojenčke

Da bi res vsi dojenčki in malčki dobili zadostne količine nenasičenih maščobnih kislin, obrokom v kozarčkih dodajamo določeno količino rastlinskega olja, ki jo priporočajo naši prehranski strokovnjaki. Matematično gledano, so zaradi različnih velikosti kozarčkov količine v odstotkih lahko različne. To pa nikakor ne vpliva na kakovost izdelka.

Kaj je treba vedeti pri nakupu HiPPovih mlečnih formul v državah EU?

Kar se tiče mlečnih formul, se priporočila za hranjenje v državah EU zelo razlikujejo. Če mlečno hrano kupujete izven svoje matične države, vam priporočamo, da natančno preučite informacije na embalaži, saj se lahko navodila za pripravo in hranjenje razlikujejo od države do države.

Če imate kakršna koli vprašanja glede naših izdelkov, se obrnite na predstavnike podjetja HiPP v dotični državi. Kontaktne podatke najdete na deklaraciji izdelka.

Za vse izdelke HiPP velja sledeče:

Vse HiPPove mlečne formule so prilagojene posebnim prehranskim potrebam dojenčkov, ki so tako preskrbljeni z vsem potrebnim za zdrav razvoj. Že več kot 50 let vso svojo pozornost in izkušnje posvečamo proizvodnji najboljših formul in pri tem povsod upoštevamo visoke standarde kakovosti. Zato so vse HiPPove mlečne formule enako varne ne glede na to, kje so na voljo, in v celoti poskrbijo za prehranske potrebe malčkov in njihov zdrav razvoj. 

PRE, 1, 2, 3, 4, Growing-up Milk ali Junior – za kaj gre pri tem?

Mlečne formule so v posameznih državah kategorizirane po stopnjah Pre, 1, 2, 3, 4, Growing-up Milk ali Junior. Oznako kategorije oziroma stopnje najdete na sprednji strani embalaže na vseh HiPPovih mlečnih formulah. 

Pri tem upoštevajte, da so te kategorije oziroma stopnje lahko povezane z drugačno priporočeno starostjo hranjenja od tiste, ki ste je vajeni v svoji državi. 

Začetne formule imajo oznako 1 in PRE. Vaš dojenček lahko te formule uživa od rojstva naprej.

Več informacij o priporočeni starosti hranjenja za mlečne formule stopnje 2, 3, 4, Growing-up Milk in Junior pa najdete na sprednji strani embalaže. 

Škrob v mlečnih formulah

Škrob se formulam dodaja, da so bolj kremaste. V nekaterih državah, na primer Nemčiji ali Avstriji, škrob dodajamo začetnim formulam, označenim s stopnjo 1, in nadaljevalnim formulam, ki so namenjene malčkom od šestega meseca starosti naprej. 

Kot ena od sestavin v omejenih HiPPovih mlečnih formulah je naveden tudi škrob. Več o natančni vsebnosti škroba boste izvedeli iz tabele hranilnih vrednosti na embalaži. Mlečne formule brez škroba lahko zlahka ločimo od tistih, ki vsebujejo škrob, saj imajo na embalaži oznako »samo laktoza«.  

Priporočila za pripravo narekujejo sestavo mlečnih formul HiPP COMBIOTIC®

Mlečne formule HiPP COMBIOTIC® vsebujejo skrbno izbrane sestavine in edinstveno kombinacijo dragocenih hranil po vzoru narave. Ena izmed teh posebnih sestavin so tudi naravne mlečnokislinske kulture, ki so bile prvotno pridobljene iz materinega mleka.

Nekatere države EU za pripravo mlečnih formul priporočajo temperaturo vode 70 °C. V teh državah formulam ne dodajamo mlečnokislinskih kultur, saj bi jih vroča voda inaktivirala.

HiPPove mlečne formule, ki vsebujejo mlečnokislinske kulture, so označene z ustrezno opombo na sprednji strani embalaže. Mlečnokislinske kulture pa so navedene tudi na seznamu sestavin.

Če imate kakršna koli vprašanja glede naših izdelkov, se obrnite na predstavnike podjetja HiPP v dotični državi. Kontaktne podatke najdete na deklaraciji izdelka.