Vse pomembne hranilne snovi

V prvih mesecih po rojstvu, predstavlja materino mleko edini vir najbolj pomembnih hranil, ki jih dojenček potrebuje za zdrav razvoj. Zaradi tega je zelo pomembno, da je prehrana matere zdrava, raznolika in uravnotežena. Sveže sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki, ribe (vsaj enkrat na teden) so pomemben vir hranil za zadovoljitev otrokovih potreb po vitaminih, mineralih, elementih v sledovih in pomembnih maščobnih kislinah.

V skladu z nasveti pediatrov, je potrebno dodajati le vitamin D in fluorid v povezavi z materinim mlekom, ki deluje kot zaščita. V primeru pomanjkanja vitamina D, pride do slabše vgradnje kalcija v kosti, kar lahko privede do težav kasneje v življenju. Na našem koncu sveta je sonca v zimskem času premalo,  poleti pa dermatologi svetujejo izogibanje preveliki izpostavljenosti soncu, zaradi tega moramo vitamin D dojenčkom do prvega leta starosti dodajati.

Prav tako je priporočljivo dodajanje fluorida, da zmanjšamo tveganje za nastanek zobne gnilobe.

LCP (Omega3&6)

LCP (Omega-3 & 6) imajo pomembno vlogo pri razvoju možgan, živčnega sistema in vida.
LCP maščobne kisline (ali LC-PUFA) so večkrat nenasičene maščobne kisline. LCP maščobne kisline imajo pomembno vlogo pri razvoju možgan, živčnega sistema in vida. Najbolj pomembni LCP maščobni kislini, za zdrav otrokov razvoj, sta arahidonska kislina (AA/ARA) in dokozaheksanojska kislina (DHA/DHK). Obe je mogoče najti tudi v materinem mleku.

Omega-3 je pri dojenčkih pomembna za razvoj možganskih in živčnih celic. Možgani v prvih dveh letih življenja močno rastejo in dozorevajo, zaradi tega je posebej pomembno uživanje omega-3 maščobne kisline: 0,5 % dnevne potrebe po energiji naj bi pokrili z  omega-3 maščobno kislino.

Naravne mlečnokislinske bakterije

Materino mleko vsebuje različne mlečnokislinske bakterije, ki pripomorejo k zdravemu razvoju dojenčkove črevesne flore. Mati z dojenjem otroku prenese zaščitne mlečnokislinske bakterije. Naravno prisotne mlečnokislinske bakterije iz materinega mleka poselijo otrokovo črevesno floro in lahko s tem preprečijo razvoj neželenih ali škodljivih bakterij. Dojenim otrokom se tako ustvari zaščitni ščit, saj predstavlja črevesje 70% imunskega sistema.

Prehranske vlaknine v materinem mleku

Prehranske vlaknine v materinem mleku (oligosaharidi iz materinega mleka) služijo kot hrana za zaščitne mlečnokislinske bakterije in s tem prispevajo k zdravi črevesni flori.

Druge dragocene zaščitne komponente materinega mleka

Dojenčki dobijo z materinim mlekom tudi druge  dragocene zaščitne komponente, ki prispevajo k zdravemu razvoju.

Nekaj primerov:

• protitelesa (immunoglobulini) ali lizocimi: imajo neposreden učinek na bakterije

• antioksidanti in različne snovi: pomagajo v boju proti infekcijam

• laktoferin: pomaga telesu pri absorpciji železa in je  učinkovit proti bakterijam

• vse funkcije nekaterih sestavin materinega mleka niso znane

• mnogo je sestavin, ki sploh še niso bile raziskane