Kako postopoma do enostavnega dojenja?

Dojenje je najbolj naravna prehrana za vašega dojenčka. Vendar tako kot se moramo za porod naučiti pravilnih tehnik dihanja, tako se moramo naučiti pravilnega dojenja. Če vas karkoli skrbi glede dojenja, prosite za pomoč patronažno medicinsko sestro, ki vas obišče na domu. Patronažne medicinske sestre so usposobljene za pomoč mamicam po porodu tudi glede dojenja. Prvi obisk patronažne medicinske sestre je v roku 24 ur od prihoda domov. Dobro je, da novice o prihodu domov sporočite v zdravstveni dom, ki je odgovoren za vaše področje.

  • Pristavite svojega dojenčka, ko je lačen. Vsako dojenje daje signal mlečnim žlezam za proizvodnjo mleka. Na takšen način dosežemo zadostno količino mleka glede na njegove potrebe.
  • Najdite udoben in miren kotiček, kjer lahko v miru podojite svojega otroka.
  • Otrokova glava mora biti naslonjena na pregib roke, telo pa naj leži na podlahti. Z dlanjo držite otrokovo zadnjico. S prosto roko držite dojko tako, da je palec na zgornjem delu nad kolobarjem, ostali prsti pa spodaj. Pristavite otroka k dojki in pazite, da ima nos prosto pot za dihanje.
  • Pravilno pristavljanje je pomembno: z bradavico se nežno dotaknite otrokove ustnice, dokler ne odpre ust. Bodite previdni, da otrok ne sesa le bradavice – nepravilno sesanje lahko privede do bolečine. Otrok mora zajeti v usta večino kolobarja, da dojenje poteka normalno in ne pride do poškodbe bradavice.
  • Vedno naj dojenček najprej izprazni eno dojko: ko je dojka že skoraj prazna se vsebnost maščobe v mleku poviša. To bogato kalorično mleko zagotovi dojenčku pomembne maščobne kisline, hkrati pa ga primerno nasiti. Vedno ponudite drugo dojko zatem in mu pustite, da se doji dokler želi. Naslednji podoj pričnite na dojki, s katero ste zaključili prejšnji podoj. To je dobro za nastajanje mleka.
  • Če želite otroka odstraniti z dojke je najbolje, da med usta in bradavico vstavite mezinček, da se sprosti nastali vakum. Nato lahko dojenčka enostavno odstranite z dojke.
  • Ne obupajte, če dojenje na začetku ne steče. Vi in vaš otrok sta unikaten par in kot vsak par, tudi vidva potrebujeta nekaj vaje za popolno usklajenost. Privoščite sebi in svojemu telesu počitek in se sprostite. Patronažna medicinska sestra oziroma babica bosta z veseljem na voljo za nasvet in podporo. Za več nasvetov si lahko ogledate tudi video o dojenju.