Kaj narediti, če vaš dojenček joka?

  • Če je vaš dojenček lačen, ga to, da ga ste ga dvignili ne bo pomirilo za dolgo. Če je od zadnjega obroka minilo več kot 2 uri, poskusite dojenčka podojiti ali mu ponudite stekleničko. Če je imel dojenček primerno nasiten obrok le 1 uro nazaj, potem vzrok za jok verjetno ni lakota. Dvignite vašega dojenčka, poskusite ponovno podreti kupček in potem malo počakajte, do naslednjega obroka. To priporočamo, da zaradi prekratkih intervalov med obroki, dojenčkov želodček ni preveč obremenjen s še prejšnjim obrokom, torej še ni prazen – sicer bo vaš dojenček verjetno še bolj jokal!
  • Napenjanje je prav tako lahko vzrok za dojenčkov jok. To se na primer dogaja, če je v želodčku še vedno zrak in dojenček po zadnjem obroku ni zadostno podrl kupčka. Dvignite vašega otroka in ponovno poskusite podreti kupček.Včasih pomaga, da nežno masirate dojenčkov trebušček z nežnimi, krožnimi gibi, v smeri urinega kazalca. To bo pomagalo raztopiti zračne mehurčke v prebavilih, ki se jih dojenček ne more sam znebiti. Za masažo trebuščka lahko uporabite janeževo olje. To bo trebušček sprostilo.
  • Pri napenjanju lahko pomaga tudi drža »avionček«: dojenčka položite na spodnji del vaše doke, tako da je obrnjen na trebušček. Z roko podpirajte dojenčkovo glavico. Otroka lahko tudi obrnete, tako da ima glavico na strani vašega komolca. Tako lahko vašega dojenčka nosite ali samo crkljate. 

Če uporabljate mlečno formulo, jo lahko pripravite z nesladkanim čajem iz kumine ali komarčka, kakor je HiPP Bio komarčkov čaj v filter vrečkah.

Če ni izboljšanja, predlagamo obisk pri pediatru.

Nasvet: v tem času, ko je otrok nemiren, mu dajte občutek mirnosti in sigurnosti. Bodite s svojim otrokom, držite in obračajte ga nežno. Poskrbite za miren in urejen dnevni ritem.

  • Preverite, če ima dojenček morda polno pleničko ali če ga morda peče ritka.
  • Mogoče vaš dojenček joka, ker ga zebe. Dojenčki so zelo občutljivi na mraz. Če bi radi pred spanjem posteljico ogreli, lahko uporabite poseben termoforček s toplo vodo. V tem primeru se prepričajte, da termoforček ne pušča in da voda v njem ni prevroča! Preden v posteljico položite dojenčka iz nje odstranite termoforček.
  • Včasih dojenčki jokajo, ker jim je prevroče. Če se vaš dojenček pri vratu poti, preverite, če ni morda preveč toplo oblečen. Naravna vlakna so idealna za oblačila, ker omogočajo dobro izmenjavo toplote z okoljem. Dojenčkom v njih ne bo prevroče in hkrati ne bodo oblečeni premalo. Volnene jopice in kapice so primerne le za zunaj in le če je mrzlo ali vetrovno.

Nasvet: če vaš dojenček joka, zapojte uspavanko ali povejte zgodbico. Zelo pogosto dojenčka pomiri že to, da vas sliši ali da čuti, da ste blizu.