Dojenje

Kdaj in kako pogosto naj se moj dojenček doji?

Kdaj bo vaš dojenček lačen je odvisno od njega. Vaš dojenček naj se doji po potrebi in v nekaj dneh se bo glede na to vzpostavila primerna laktacija (nastajanje mleka). Če se apetit vašega dojenčka poveča, se bo želel dojiti več: to bo vzpodbudilo laktacijo in na voljo boste imeli več mleka. Povečano nastajanje mleka pomeni tudi, da se bo čas med enim in drugim podojem samodejno podaljšal.

Dobi moj otrok dovolj mleka?

Količina mleka, ki jo vaš dojenček popije se lahko razlikuje od obroka do obroka, kot tudi od enega do drugega dneva. Znak, da dojenček popije zadostno količino mleka je, da ima vsaj 4-5-krat na dan težko (polulano) pleničko. Če želite lahko tudi 1x na teden tehtate otroka.

Prehod iz materinega mleka na mlečno formulo – katero, kdaj, kako?

Ni povsem določenih pravil glede uvajanja goste hrane. Mamica in dojenček se morata na novo prehranjevanje privaditi počasi in to se lahko od posameznega do posameznega dojenčka zelo razlikuje. Če je uvajanje vaša ali dojenčkova odločitev, predlagamo ga raje izvajate korak za korakom, kot na hitrico. To bo za vas in za vašega dojenčka lažje in manj stresno. Če se lotevate uvajanja goste hrane, priporočamo, da upoštevate stopenjski pristop po korakih.

Z nadomeščanjem posameznih podojev z obroki goste hrane, se bo nastajanje mleka pri vas počasi zmanjševalo, ne da bi v dojkah čutili pritisk ali oteklino. Na ta način omogočite, da se bo vaš dojenček počasi navadil tudi na drugo hrano.

Imate dodatna vprašanja?

Obrnite se na našo brezplačno telefonsko svetovalnico za starše: 080 2221

Ali nam pišite tukaj...