Mejniki v evoluciji mlečnih formul

1968: Adaptirana mlečna formula

Sestava beljakovin podobna materinemu mleku.

Beljakovine materinega mleka se po sestavi razlikujejo od beljakovin kravjega mleka. Medtem ko kravje mleko vsebuje 80% kazeina in 20% sirotkinih proteinov, je razmerje v materinem mleku skoraj obrnjeno. Materino mleko vsebuje le 40% kazeina in 60% sirotkinih beljakovin.

Prilagoditev sestave beljakovin v mlečni formuli, tako da smo jim dodali sirotkine beljakovine, je bil prvi pomemben korak pri pripravi hrane za dojenčke bolj podobne idealu - materinemu mleku. Takšno mleko so dojenčki lažje sprejeli.

1992: LCP mlečne kisline

Materino mleko vsebuje maščobne kisline, ki so posebej prilagojene dojenčkovemu telesu in so pomembne za razvoj dojenčkovih možgan, živčnih celic in vida. Omega-3 in -6 maščobne kisline imenujemo »dolgo-verižne večkrat nenasičene maščobne kisline« ali kratko »LCP-ji« oziroma »LCPUFA«. Za prve imitacije teh LCP-jev so se uporabljala jajca in ribje olje. Dandanes, se dodatno uporabljajo zelo posebna rastlinska olja, ki so tudi veliko bolj prijetnega okusa.

LCP-ji so zelo pomembni za dojenčkov razvoj, še posebno v prvih mesecih življenja, ker jih v tem obdobju dojenčkovo telo še ne more proizvajati samo. Iz tega razloga pri izbiri mlečne formule za vašega dojenčka preverite, če mleko vsebuje LCP-je.

1998: Probiotiki

Probiotiki: posebne kulture za dojenčkovo črevesje.

Materino mleko vsebuje raznolike probiotične kulture, ki se individualno razlikujejo. Probiotiki iz materinega mleka se na dojenčka prenesejo z dojenjem in se pripnejo na črevesno steno, tam izrinejo neželene mikrobe in tako dojenim dojenčkom zagotavljajo zdravo črevesno floro in močno imunsko zaščito. To je razlog, zakaj so dojeni dojenčki  še posebej dobro zaščiteni.

Od leta 1998 obstajajo mlečne formule, ki posnemajo ta princip zaščite materinega mleka, tako da jim dodajo probiotike. Leta 2002 je bil HiPP prva znamka, ki se je zanesla na naravne mlečnokislinske kulture izolirane iz materinega mleka, ki pripadajo naravnim naseljevalcem črevesne flore.

2002: Prebiotiki

Prebiotiki – prehranske vlaknine, ki služijo ko hrana za probiotike.

Materino mleko vsebuje veliko količino prebiotično aktivnih oligosaharidov. Ti pospešujejo rast pozitivnih probiotikov, da se lahko še hitreje množijo in tako gradijo zaščitno plast v črevesju dojenčka.

Od leta 2002 se v nekaterih mlečnih formulah uporabljajo prebiotične prehranske vlaknine, ki zagotavljajo zdravo črevesno floro podobno dojenim dojenčkom. To so galakto-oligosaharidi (GOS) pridobljeni iz laktoze, ki so podobni tistim v materinem mleku. nekatere znamke uporabljajo tudi frukto-oligosaharide (FOS) izolirane iz cikorije.

2011: Probiotiki IN prebiotiki

Materino mleko vedno vsebuje kombinacijo različnih pro- in prebiotikov, katerih vloga je, da vzajemno podpirajo imunsko zaščito dojenih dojenčkov. Materino mleko ne podpira dojenčkov z zaščitnimi probiotičnimi kulturami ali prebiotičnimi prehranskimi vlakninami izolirano, temveč vedno v kombinaciji, ki prispeva k posebnemu »zaščitnemu gnezdu« dojenih dojenčkov. 

Po letih raziskav, je bil HiPP prva znamka, ki je leta 2010 uspela lansirati novo generacijo mlečnih formul, ki prav tako kot materino mleko vsebuje kombinacijo naravnih mlečno kislinskih kultur in prebiotičnih prehranskih vlaknin (GOS). Prebiotične prehranske vlaknine podpirajo zdravo črevesno floro – dojeni dojenčki so vzor za to.

Od marca 2011 je ta kombinacija na voljo v vseh HiPP BIO Combiotik® in HA Combiotik® mlečnih formulah.